Alla nyheter juridiska institutionen

• Nyutnämnde justitierådet Ulrik von Essen lockas av principfrågorna 2017-04-27 Den 18 september tillträder professor Ulrik von Essen tjänsten som justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen. Han ser fram emot att få jobba med domare med annan bakgrund än han själv men medger samtidigt att han kommer att sakna undervisningen och den akademiska friheten.
  • Framgångar för Stockholmslag i European Moot Court 2017-04-13 Ett lag från Juridiska institutionen, Stockholms universitet kom på andra plats i den regionala deltävlingen i Neapel i rättegångsspelet European Moot Court. Clara Vanhecke, i rollen som kommissionär, kom tvåa i den europeiska finalen den 31 mars i EU-domstolen, Luxemburg.
  • André Andersson Juridiska fakultetens hedersdoktor 2017 2017-04-11 Stockholms universitet har utsett årets hedersdoktorer, som på ett utmärkande sätt bidragit till universitetets forskning och utbildning. Hedersdoktor vid Juridiska fakulteten 2017 är André Andersson, advokat vid Mannheimer Swartling och styrelseledamot vid Stockholm Center for Commercial Law.
  • Stockholms universitet flaggar på halv stång 2017-04-08 Stockholms universitet flaggar på halv stång lördagen den 8 april.
  • Studenter från Stockholms universitet vann tävling i skiljemannarätt 2017-04-06 Ett lag av studenter från Juridiska institutionen, Stockholms universitet, segrade i Stockholm Arbitration Pre-Moot - en förberedande tävling i skiljemannarätt inför Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot competition.
  • Juridiska institutionen söker en universitetslektor i Folkrätt 2017-04-06 Juridiska institutionen söker en universitetslektor i Folkrätt. Sista ansökningsdag är 2017-04-30. Ref.nr SU FV-0563-17
  • Otillräckligt skydd mot hedersrelaterat förtryck mot barn och unga 2017-03-30 Enligt både svensk och internationell rätt har barn rätt till skydd från våld och övergrepp samt en rätt till integritet och privatliv – även i förhållande till barnets föräldrar. Gällande lagstiftning ger inte ett tillräckligt skydd för barn som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Särkriminalisering av hedersrelaterat förtryck är emellertid förenad med svårigheter även om vissa möjligheter finns. I vissa fall kan en mer rättighetsbaserad socialrätt som lämnar ett större utrymme att väga in kränkningar av barnets grundläggande mänskliga rättigheter vara ett mer effektivt verktyg mot hedersrelaterat förtryck. Det menar två forskare i juridik vid Stockholms universitet.
  • Pedagogeeks belyser undervisning utifrån forskning 2016-11-24 Det nya intervju/samtalsprogrammet Pedagogeeks vänder sig till nyfikna universitetslärare som vill veta mer om undervisning och lärande. Programledare Klara Bolander Laksov samtalar med gäster kring utmaningar och möjligheter som universitetslärare möter i sin undervisning.
  • Utlysning av positioner som pedagogiska ambassadörer 2017 2016-08-02 Ansök om position som pedagogisk ambassadör. Som pedagogisk ambassadör har du möjlighet att leda ett pedagogiskt utvecklingsprojekt inom din egen verksamhet. Projektet ska stimulera den pedagogiska infrastrukturen vid institutionen. Du kommer också att stödja kollegor, leda pedagogiska diskussioner, initiera och driva lärardagar i relation till frågor som är relevanta för dig och dina lärarkollegor. Förlängd ansökningsperiod till 31 augusti 2016.
  • Juridiska fakultetens strategier 2016-2018 2016-04-04 Juridiska fakultetens strategier 2016-2018 beslutades av fakultetsnämnden 2016-01-26.