Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Pernilla Leviner: Flickans självmord ett enormt misslyckande 2017-10-18 EN 13-årig flicka begick självmord medan hon var inlåst på SiS-hem. Pernilla Leviner. docent i offentlig rätt, kallar fallet "ett enormt misslyckande". – Att den sista utvägen med en 13-åring ska vara låst institution känns inte rimligt, säger Pernilla Leviner till Aftonbladet.
  • Glödhet marknad för framtidens jurister - men djävulen sitter i detaljerna 2017-10-12 Jonas Ebbesson, dekan för Juridiska fakulteten vid Stockholms universitet sam Rami Al-Khamisi, juriststudent från samma universitet, deltar i ett samtal i Veckans Juridik om juristernas arbetsmarknad tillsammans med Fredrik Dahl – advokat och HR-ansvarig delägare, Advokatfirman Vinge samt Sofia Hylander – opinionsbildare fackförbundet JUSEK. Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.
  • Andrea Sundstrand medverka i Uppdrag granskning. Helikopteraffären: Facit 2017-10-10 Docent Andrea Sundstrand pratar om offentlig upphandlig och lika behandling i samband med Sjöfartsverkets omtalade helikopteraffär.
  • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
  • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.