Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Maria Refors Legge - Lärare borde bli bättre på lagen 2017-07-25 Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och expert på skoljuridik, intervjuas i Skolvärlden om kursen i juridik för lärare vid Stockholms universitet. Kursen behandlar bland annat lärares rätt att i vissa situationer bruka begränsat våld mot elever samt plikten att göra orosanmälan.
  • Mark Klamberg: Kopiera inte barnkonventionen 2017-07-25 Det är bättre att ändra svenska lagar som eventuellt strider mot FN:s barnkonvention än att göra konventionen till svensk lag. Det menar Mark Klamberg, doktor i internationell rätt och kolumnist i Upsala Nya Tidning.
  • Morddom möjlig utan fastställd dödsorsak 2017-07-24 Att någon döms för mord när dödsorsaken inte har kunnat fastställas medicinskt är ovanligt – men inte omöjligt. Det säger Simon Andersson, doktor i processrätt och Jack Ågren, doktor i processrätt till Dagens nyheter med anledning av morddömde Esa Teittinen som kämpar för att få resning. I artikeln redogörs också för vad som krävs för att beviljas resning i Högsta domstolen.
  • Mårten Schultz kritiserar nedläggning av förundersökning mot polis 2017-07-12 En polis i Västsverige anmäldes för hets mot folkgrupp för två kommentarer publicerade på Facebook. Men förundersökningen lades ner med motiveringen att det inte gick att bevisa att inläggen hade spridits. Mårten Schultz, professor i civilrätt, är kritisk till beslutet. "Självklart går det att räkna som spridning om det går via en Facebookgrupp", säger han till Dagens nyheter.
  • Per Jonas Nordell kritiserar domen mot Wikimedia 2017-07-11 I april förra året fastslog Högsta domstolen att BUS, Bildupphovsrätt i Sverige, får rätt mot sajten Wikimedia i fallet där bilder på konst på allmän plats lagts upp i en databas, offentligkonst.se. Nu har vitesdomen kommit från Patent- och marknadsdomstolen, där Wikimedia åläggs att betala 750. 000 kronor i vite och rättegångskostnader.Per Jonas Nordell, professor i civilrätt med inriktning mot marknads- och civilrätt, är kritisk mot domen eftersom den teoretiskt kan drabba privatpersoner.
  • Madeleine Leijonhufvud i 75-årsintervju 2017-07-03 Professor emerita Madeleine Leijonhufvud intervjuas i Dagens Nyheter med anledning av sin 75-årsdag.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.