Tävlingen genomförs i form av ett rättegångsspel. Årets rättsfall handlade om ett köpeavtal mellan två näringsidkare med olyckliga förvecklingar till följd av det trasiga fodret i en brevbärares väska. Parterna anlitar advokaterna Illråde och Ormtunga respektive Smek och Wek för att lösa tvisten.

Över hundra lag om cirka fem personer i vardera lag från över trettio skolor i hela landet deltar i uttagningsrundan som består i ett teoretiskt prov. De åtta lag med bäst resultat på provet väljs ut att tävla i finalen med ett rättegångsspel. Fyra lag tävlar mot varandra i Petit finale. De fyra lag med ännu lite bättre resultat tävlar i Grand finale.

Årets vinnare

Årets vinnare av Grande finale blev Göteborgs högre samskola. I Petite finale segrade Kunskapscentrum Markaryd. Övriga lag i Grande finale var Danderyds gymnasium, Solna gymnasium samt Östra real. Övriga lag i Petit finale var Luleå gymnasieskola, Växjö fria gymnasium och Sjölins gymnasium, Södermalm.

Tävlingen startades för sjutton år sedan av Sten Björkblom, numer pensionerad universitetslektor från Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Det började med att Sten Björkblom startade en gymnasieutbildning i juridik på Lagmansgymnasiet i Vara. Utbildningen spreds till andra skolor. Sedan 2011 är den en nationell utbildning. Idag finns den på nästan 150 skolor. Det är från dessa skolor som deltagarna i SM i juridik kommer.

- Utbildningen är tänkt som plantskola för juridikstudier på högskolenivå. Flera av eleverna från gymnasieutbildningen har fortsatt med studier i juridik och arbetar som jurister idag Sedan starten finns det också en tanke att elever från studieovana hem ska få intresse för studier i juridik. Det är en bra introduktion inför framtida universitetsstudier, säger Sten Björkblom.

Vinnarlaget från Göteborgs högre samskola
Vinnarlaget från Göteborgs högre samskola: Clara Lasson Ljungsvik, Herman Hille Dahl, Alice Josephsson, Catrhrine Särman, Sandra Baeza

Första tävlingen i Vara

Den första tävlingen hölls i tingshuset i Vara. Den gången var det bara tre skolor som deltog. Under alla andra år har rättegångsspelet hållits i rättegångssalen på Juridiska institutionen vid Stockholms universitet. Huvuddomare alltsedan starten har varit Konrad Lundberg universitetslektor vid Stockholms universitet och före detta domare med en lång erfarenhet av att undervisa icke-jurister i juridik. Som bisittare i årets tävling hade han Sanna Wolk, professor i immaterialrätt vid Uppsala universitet samt Raghda Al-Ajely och Micaela Lebeau, jurist respektive webbutvecklare på Juristakademien som anordnar Skol-SM i juridik.

Juristakademien, för vilken Sten Bjökblom, är verksamhetsansvarig och grundare ger även kompetensutveckling för lärare i juridik. En digital utvärderingsmodell för gymnasieelever är under utveckling. Nyligen började man även med kurser i kriminologi.

Solna gymnasiums lag i rättegångssalen
Rättegångstävlingen hålls i Juridiska institutionens rättegångssal. Maja Bergbom, Karin Sand och Lukas Weiner från Solna gymnasium ses här företräda sin klient.

Ärvde sin pappas engagemang för utbildning

Engagemanget för utbildning har Sten Björkblom ärvt från sin far.

- Min pappa införde samhällskunskap som självständigt ämne på högstadiet. Han skrev även flera läroböcker. Jag föreslog honom det skulle bli mer juridikutbildning på gymnasiet. Det hann han aldrig  med, så istället blev det jag som tog tag i det. Det är fortfarande lika roligt som för sjutton år sedan att delta i Juridik-SM. Eleverna och lärarna som medverkar visar ett otroligt engagemang för evenemanget, säger Sten Björkblom.

Text och foto: Staffan Westerlund