Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Dennis Martinsson kommenterar svenska samtyckeslagen 2019-03-19 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, intervjuades i danska TV2 Nyhederne om den svenska samtyckeslagen. Han säger sig i vissa delar vara kritisk till utformningen av själva lagen.
 • Dennis Martinsson om domen mot de misstänkta terroristerna 2019-03-13 Den 8 mars föll domen i Solna tingsrätt mot de tre män som har misstänkts för förberedelse till terroristbrott. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, kommenterar domen i SVT.
 • Dennis Martinsson: Meningslöst att ställa fler barn inför rätta 2019-03-13 Riksdagspartierna vill att det ska bli lättare att ställa barn inför rätta. Doktorn i straffrätt Dennis Martinsson anser att en sådan lagändring är onödig och tandlös. "Det är att göra en stor sak av ett litet problem."
 • Mark Klamberg: Vem ska straffa IS-förbrytarna? 2019-03-13 Gärna internationell lagföring – men i första hand ska åtal ske nationellt, menar Mark Klamberg, docent i folkrätt.
 • Elica Ghavidel Rostami: "Krävs nya sätt att skydda utländska arbetstagare" 2019-03-12 Det krävs nya tillvägagångssätt för fackförbunden att komma åt exploatering och för att skydda arbetstagares rättigheter, skriver Elica Ghavidel Rostami, doktorand i civilrätt, i Kommunalarbetaren.
 • Dennis Martinsson kommenterar Gica-fallet 2019-03-11 Fallet med den döde EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu har inletts i Göta hovrätt. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, svarar på frågor, bland annat om huruvida hovrätten kan komma att göra en annan bedömning av bevisningen än tingsräten.
 • Teresa Simon-Almendal välkomnar fler praktiker till forskarutbildningen 2019-03-07 Yrkeserfarenhet ger ingen gräddfil in till Juridicums forskarutbildning. Praktiker ses dock som ett tillskott och blir ofta djupt engagerade i sina studier. - Inom forskarutbildningen bidrar våra så kallade praktiker med intressant kunskap och viktiga erfarenheter från det praktiska rättslivet, säger Teresa Simon-Almendal, professor i skatterätt och prodekan för forskarutbildningen vid Juridicum, Stockholms universitet.
 • Dennis Martinsson: "Det kommer kunna bli kriminellt att laga mat för en terrororganisation" 2019-03-05 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, reder ut det tänkbara straffrättsliga ansvaret för de svenska så kallade IS-kvinnorna enligt gällande lagstiftning samt vilka konsekvenserna kan bli av den föreslagna kriminaliseringen av samröre och deltagande i terrororganisation.
 • Antonina Bakardjieva Engelbrekt m.fl.: Svenska politiker bör rannsaka sig själva om EU 2019-03-05 "Hur kan sammanhållningen i EU skyddas mot nationalistiska tendenser både inom och utanför Europa? Denna och andra tunga frågor bör politikerna nu ge svar på inför EU-valet." Det skriver de fem redaktörerna för Europaperspektiv 2019. En av dem är Antonina Antonina Bakardjieva Engelbrekt, professor i europeisk integrationsrätt.
 • Claes Sandgren: Låt svenska skattebetalare få en chans att ta del av böterna 2019-03-04 Anklagelserna om penningtvätt kan få allvarliga följder för Swedbank. Ledningen och annan personal riskerar flera års fängelse och avstängning från befattningar inom banksektorn i upp till tio års tid, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt och tidigare ordförande för Institutet mot mutor i en debattartikel i Dagens Industri.
 • Mårten Schultz: Äntligen åtal mot man bakom hetsande Facebook-grupp 2019-03-04 Behovet av vägledning kring yttrandefrihetens gränser på internet är skriande. Att den man som driver en Facebook-grupp där hetskommentarer inte plockats bort nu åtalas är därför bra, skriver Mårten Schultz, professor i civlirätt, i sin senaste krönika i Svenska dagbladet.
 • Dennis Martinsson: Därför är det skillnad på nödvärn och nöd 2019-02-28 I sin senaste kolumn förklarar Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, skillnaden mellan nödvärn och värn. Nödvärn förutsätter i regel att hotet kommer från en annan människa, medan nöd i regel förutsätter att hotet till exempel härstammar från ett djur eller en olycka. Dessutom är det stor skillnad när det gäller hur mycket våld som man får använda sig av i nödvärn jämfört med nöd.
 • Mårten Schultz: Grundlagen är tydlig: medborgarskapet är en mänsklig rättighet 2019-02-28 Mårten Schultz. professor i civilrätt, skriver om rätten till medborgarskap i in senaste kolumn i Svenska Dagbladet mot bakgrund av förslagen att frånta IS-terroristerna deras svenska medborgarskap.
 • Presentation av Kavot Zilléns bok "Barn i välfärdsstatens utkant" 2019-02-27 Kavot Zillén, universitetslektor och doktor i medicinsk rätt vid Stockholms universitet, analyserar i sin nyligen utkomna bok "Barn i välfärdsstatens utkant" (Iustus förlag) EU-migranters barns rätt till sjukvård där hon bland annat illustrerar hur nuvarande lagstiftning exkluderar dessa barn från välfärdsinsatser.
 • Mårten Schultz porträtteras i forskningstidningen Curie 2019-02-14 Juristen Mårten Schultz är inte rädd för att bryta mot konventioner. Han tittade på rättegångar som barn och målade graffiti i tonåren. Nu berättar han om juridikens värld i krönikor och en egen podd och lägger mycket tid på den ideella föreningen Internet och juridik.
 • Mårten Schultz starkt kritisk till ändrade mediegrundlagar 2018-11-15 På onsdag kommer riksdagen att rösta om vad som kan bli den farligaste grundlagsreformen i modern tid. Det är ett förslag som öppnar upp för spridande av terror på internet utan möjlighet till ingripande från rättsväsendet. Det finns fortfarande tid att ändra sig. Det skriver civilrättsprofessor Mårten Schultz i sin kolumn i Svenska dagbladet med anledning av de ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) samt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) som riksdagens röstade ja till onsdagen den 14 november.
 • Mårten Schultz om samtyckesappen 2018-06-25 En försvarsadvokat har tagit fram en app med vilken man kan skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag mot bakgrund av samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli. – Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet.
 • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
 • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
 • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
 • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
 • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.