Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • ”Oroande jakt på kryphål i flyktingkonventionen” 2018-03-12 Sexton forskare i juridik vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Umeå, Lunds och Örebro universitet samt Försvarshögskolan varnar i DN Debatt för att den senaste tidens politiska initiativ riskerar att undergräva flyktingkonventionen och flyktingars rättigheter.
 • Mårten Schultz om nämndemän och domen i Solna tingsrätt 2018-03-07 Professorn i civilrätt Mårten Schultz kommenterar den uppmärksammade domen i Solna tingsrätt i Svenska Dagbladet. "En offentlig hemlighet, känd för jurister men mindre känd för andra. Nämndemännens roll i domstolen har hamnat i blixtbelysning efter Solnadomen. Oavsett om systemet får vara kvar – domstolars inre arbete måste nu bli mer transparent."
 • Kavot Zillén medverkar i samtal om sjukvårdsjuridik 2018-02-22 Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt, deltar i ett samtal i Veckans Juridik om sjukvårdsjuridik tillsammans med Lisa Gellerhed van Duin - jurist, Socialstyrelsen; Åke Hjelm - advokat, Medical Law och Christina Kennedy - chefredaktör Dagens Medicin. Programledare är Dagens Juridiks chefredaktör Stefan Wahlberg.
 • Kavot Zillén: Sverige har restriktiv syn på samvetsfrihet 2018-02-22 Hon är en av få juris doktorer i Sverige inom medicinsk rätt. Kavot Zilléns doktorsavhandling om hälso- och sjukvårdspersonalens religions- och samvetsfrihet lästes upp när ”barnmorskemålet” avgjordes i Arbetsdomstolen. – Det är kul när ens forskning får praktisk användning, säger hon till tidningen Lag & Avtal.
 • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
 • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
 • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
 • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
 • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
 • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
 • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
 • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
 • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.