Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Ulf Bernitz om att EU-länder portar svenskar under pandemin 2020-05-25 Svenskar är inte välkomna att resa till Cypern när landet nu åter öppnar upp för turism vilket har fått kritik från bland annat svenska UD. Ulf Bernitz, professor i europarätt, menar dock att det är fullt rimligt för EU-länder att göra kortare undantag från den fria rörligheten under en rådande epedemi.
  • Dennis Martinsson om skärpta straff mot sexköp 2020-05-22 Mot bakgrund av de senaste dagarnas utspel från flera politiska partier om att straffet för sexköp bör skärpas så yttrar sig Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i en intervju med TT.
  • Dennis Martinsson förklarar vad lagen säger om sexköp 2020-05-22 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, förklarar i en intervju med Aftonbladet vad lagen säger om sexköp med anledning av att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare.
  • Dennis Martinsson om allsvensk fotboll och FHM:s rekommendationer 2020-05-18 Folkhälsomyndigheten har ännu inte velat ge grönt ljus för en allsvensk seriestart i fotboll. Men enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, finns det inga rättsliga konsekvenser om seriespelet skulle startas mot FHM:s rekommendationer.
  • Dennis Martinsson om att sexköp kan vara våldtäkt 2020-05-18 Att sexköpare numera kan dömas för oaktsam våldtäkt har blivit uppmärksammat i samband med att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare i Stockholm. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar händelsen i SvD.
  • Marios Iacovides om COVID-19 och statsstödets transformativa potential 2020-05-15 Marios Iacovides, universitetslektor i Europarätt vid Stockholms universitet, yttrar sig om COVID-19 och statsstödets transformativa potential i en debattartikel.
  • Dennis Martinsson om tingsrättsdomen i Hjärstamordet 2020-05-08 Efter nästan två års tid inleddes rättegången mot den man som misstänktes för mordet på Lena Wesström i det sk. Hjärstamordet. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar tingsrättens friande dom.
  • Kavot Zillén om vårdpersonalens oro för anmälningar 2020-05-07 Risken för att göra fel ökar i takt med en allt tuffare arbetsmiljö och många sjuksköterskor och barnmorskor oroar sig för att bli anmälda eller åtalade. Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt, berättar om hur stora riskerna för anmälan är.
  • Kavot Zillén om fallet med de abortvägrande barnmorskorna 2020-05-07 Två barnmorskor som nekats arbete med anledning av att de vägrat att utföra aborter har klagat till Europarättsdomstolen, som i våras valde att inte pröva deras klagomål. Enligt Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt, så var beslutet väntat.
  • Kavot Zillén om arbetsgivarens ansvar under coronakrisen 2020-04-14 Under coronapandemin ställs arbetsgivarnas ansvar på sin spets och när krisen har lagt sig kan det bli aktuellt med arbetsrättsliga mål i domstol. Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentligt rätt, tror dock att hänsyn skulle tas till rådande omständigheter.
  • Elica Ghavidel Rostami om arbetsrätten och covid-19 2020-03-16 Elica Ghavidel Rostami, doktorand i arbetsrätt vid Stockholms universitet, kommenterar arbetsrättsliga frågor som har blivit aktuella i samband med coronavirusets utbredning.