Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Mårten Schultz: Granskningsnämnden är en sak – förtalsmål en helt annan 2019-12-10 SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson, men vill Örjan Ramberg driva ett förtalsmål blir det svårare att vinna. Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, i sin senaste krönika i Svenska dagbladet.
  • Pål Wrange on Iraq’s defense minister 2019-12-09 Iraq’s defense minister is under investigation for crimes against humanity and for claiming Swedish social benefits while he was living in Iraq. Pål Wrange, professor of international law, explains the conditions required to prosecute him in a Swedish court.
  • Jonas Ebbesson om växthuseffekten inför domstol 2019-12-09 Kampen mot klimatförändringarna sker allt oftare i domstol när politiska lösningar dröjer. I Nederländerna avgörs snart ett fall som kan få stor betydelse. Regeringen anklagas för att ha gjort för lite för att minska landets utsläpp. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, förklarar varför klimatfrågor drivs juridiskt och vilka förutsättningarna är i Sverige.
  • Dennis Martinsson om Knutbypastorn och tidsbestämda livstidsstraff 2019-12-05 Med anledning av att den så kallade Knutbypastorn Helge Fossmo (numer Helge Iversen) fått sitt straff tidsbestämt till 26 år förklarar Dennis Martinsson vad som gäller för tidsbestämda livstidsstraff. Dennis Martinsson är doktor i straffrätt och universitetslektor.
  • Dennis Martinsson om sexuellt ofredande 2019-12-05 I sin senaste krönika i Nerikes Allehanda förklarar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt och universitetslektor, vad sexuellt ofredande innebär i straffrättslig mening.
  • Wrange och Klamberg om irakiska ministern 2019-12-04 Pål Wrange och Mark Klamberg har medverkat i ett flertal mediekanaler den senaste tiden med anledning av att irakiska försvarsministern och svenska medborgaren Najah al-Shammari utreds för brott mot mänskligheten, bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Mark Klamberg och Pål Wrange är professorer i folkrätt. En länklista följer nedan.
  • Erik Sjödin: ”Slarvig ny lag om människoexploatering” 2019-11-25 Det är uppseendeväckande att den nya lagen som ska stoppa en exploatering av människor på arbetsmarknaden är så vag. Det kan förklara varför endast ett åtal har väckts hittills, skriver Erik Sjödin, docent i civilrätt.
  • Dennis Martinsson om rättegången mot Cissi Wallin 2019-11-25 Med anledning av den pågående rättegången mot medieprofilen Cissi Wallin som står åtalad för förtal mot den tidigare Aftonbladetskribenten Fredrik Virtanen, medverkar Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i Malou efter tio i TV4.
  • Kavot Zillén på MR-dagarna 2019: Frihet till – eller frihet från – religion? 2019-11-25 Har vi rätt att slippa se och höra religion? Det var ämnet för ”Jag vill slippa se det religiösa! Ett seminarium om den negativa religionsfriheten” som arrangerades av Myndigheten för stöd till trossamfund på torsdagen på MR-dagarna. Kavot Zillén, doktor i offentlig rätt, var en av talarna på seminiariet.
  • Mårten Schultz om metoo 2019-11-25 Just nu är två uppmärksammade rättsfall på gång som följd av metoorörelsen. Ett fall som gäller förtal och journalisten Cissi Wallin och ett som gäller sexuellt ofredande och förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Vad kommer hända när juridiken träder in? Samtal Godmorgon världen!, P1, med Mårten Schultz, professor i civilrätt och grundare av Institutet för juridik och internet och Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.
  • Jonas Ebbesson: Klimatkampen har flyttat in i rättssalen 2019-11-20 Regeringar som drar fötterna efter sig i klimatarbetet får se upp. I Nederländerna har miljöorganisationen Urgenda och nära 900 medborgare vunnit i varje instans mot regeringen. Före jul avgör Högsta domstolen om regeringen ska tvingas minska utsläppen mer. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar fallet i Dagens Industri och förklarar vilka förutsättningarna är för liknande processer i Sverige.
  • Mårten Schultz: Juridisk hake bakom debatten om Rättegångspodden 2019-11-19 Ljudfiler från domstolsförhandlingar begärs ut med stöd av offentlighetsprincipen och spelas upp i krimpoddar, vilket väcker hård kritik. Men frågan är om priset för att ansluta poddar till det pressetiska systemet inte är för högt. Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt.
  • Dennis Martinsson debatterar kriminalpolitik 2019-11-18 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, debatterar kriminalpolitik med Bo Wennström, professor emeritus i rättsvetenskap vid Uppsala universitet.
  • ”Det finns bra redskap mot de kriminella” 2019-11-14 Det finns flera långsiktiga lösningar för att komma åt gängkriminalitet, skjutningar och sprängningar som inte riskerar att sätta rättsstatliga värden i gungning. Det skriver Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, tillsammans med fem andra jurister och en kriminolog i en slutreplik.
  • Kavot Zillén medverkar i podd om fattigdom i Sverige 2019-11-13 Vem är fattig i Sverige i dag? I det första avsnittet av podden Det nya Sverige möter vi ekonomhistoriken Jonas Söderqvist, juristen Kavot Zillén och kulturgeografen Erika Sigvardsdotter som pratar om en synlig men svårbeforskad del av dagens fattigdom - tiggare. Samtalet leds av Jenny Björkman och Patrik Hadenius.
  • ”Rättssäkerheten för enskilda är nu hotad” 2019-11-11 De kriminalpolitiska förslag som nu läggs innebär en i grunden ändrad relation mellan staten och den enskilde. Det är viktigt att belysa vad dessa ogenomtänkta lagförslag kan leda till, skriver Dennis Martinsson tillsammans med fem jurister och en kriminolog.