Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Dennis Martinsson: Korrekt att fria poliserna i Eric Torell-fallet 2019-10-14 Den 3 oktober beslutade Stockholms tingsrätt att fria de poliser som stod åtalade för dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell som hade Downs syndrom. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, förklarar domen i sin kolumn i Nerikes Allehanda.
  • Mårten Schultz testar dig: Kan du de juridiska termerna? 2019-10-14 Juridiska termer är en del av vår vardag – men vet du vad de betyder? Svenska dagbladets juridiske expert Mårten Schultz, professor i civilrätt, har valt ut nio juridiska begrepp som bildade samhällsmedborgare borde kunna.
  • Annika Norée: Väntat att poliserna som sköt Eric Thorell frias 2019-10-04 Annika Norée, docent i straffrätt, kommenterar den friande domen mot de poliser som sköt Eric Thorell till döds. Eric Thorell hade downs syndrom. Hon anser att domen var både väntad och välformulerad.
  • Mårten Schultz: Nya verktyg krävs för att vända utvecklingen på internet 2019-10-03 Näthat med dödlig utgång, demokratiskadliga angrepp, livesända terrorattentat och val­manipulationer – några exempel på internets baksida. Mårten Schultz, professor i civilrätt, anser att det behövs rättsliga eller etiska verktyg för att motverka dagens utveckling. Och det brådskar.
  • Petra Herzfeld Olsson om situationen för papperslösa arbetstagare 2019-10-02 Petra Herzfeld Olsson, docent i civilrätt med inriktning mot arbetsrätt- och migrationsrätt, förklarar varför papperslösa arbetstagare som inte är medlemmar i facket och som jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal faller utanför systemet och ofta far illa.
  • Said Mahmoudi: Korrekt bedömning av Migrationsverket att delar av Syrien är tillräckligt säkert 2019-10-02 I slutet av augusti kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande för asylsökande från Syrien. Migrationsverket bedömer nu att säkerhetsläget i vissa delar är gott nog för att kunna neka asylsökanden från dessa delar av Syrien uppehållstillstånd. Migrationsverket har gjort en helt korrekt bedömning enligt Said Mahmoudi, professor emeritus i folkrätt.
  • Dennis Martinsson: ”Därför fungerar det inte att ha anonyma vittnen” 2019-10-02 De som önskar ett system med anonyma vittnen bör rimligen också mena att sådana vittnesmål ska värderas högt. Men det är svårt att tänka sig att en svensk domstol kommer att resonera på det viset, skriver Dennis Martinsson, doktor i straffrätt i Svenska Dagbladet.