Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Dennis Martinsson svarade på straffrättsfrågor i P3 2018-11-19 Lördagen den 17 november deltog Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i radioprogrammet ”Fråga vad du vill i P3”. Under två timmar pratar han om brott och straff och svarar på lyssnarnas frågor. Ämnen som avhandlades var bland annat samtyckeslagen, kriminaliseringen av eget bruk av narkotika och om åklagare behöver beakta andra riktlinjer än till exempel en försvarsadvokat.
 • Mårten Schultz starkt kritisk till ändrade mediegrundlagar 2018-11-15 På onsdag kommer riksdagen att rösta om vad som kan bli den farligaste grundlagsreformen i modern tid. Det är ett förslag som öppnar upp för spridande av terror på internet utan möjlighet till ingripande från rättsväsendet. Det finns fortfarande tid att ändra sig. Det skriver civilrättsprofessor Mårten Schultz i sin kolumn i Svenska dagbladet med anledning av de ändringar i tryckfrihetsförordningen (TF) samt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) som riksdagens röstade ja till onsdagen den 14 november.
 • Mårten Schultz: Nya bevis ska övertyga om att Arnault talar sanning 2018-11-12 Försvaret måste nu övertyga Svea hovrätt om att Jean-Claude Arnault, som dömdes för våldtäkt i tingsrätten, ger den korrekta versionen av vad som hänt. Inför hovrättsförhandlingen, som inleds på måndag, har ny bevisning åberopats.I sin kolumn i Svenska dagbladet redogör civilrättsprofessor Mårten Schultz för bevisprövningen i sexualbrottmål i svenska domstolar.
 • Dennis Martinsson om nödvärnsdom i Dalarna 2018-11-12 En person i Dalarna som blev attackerad av ett gäng beväpnade med hammare och försvarade sig med kniv vilket ledde till att en av de attackerande personerna avled. Tingsrätten dömde den knivbeväpnade personen till 13 års fängelse, medan hovrätten friade hen på grund av nödvärn. I en artikel i Dalarnas Tidningar förklarar Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, varför domstolarna har kommit till så olika slutsatser.
 • Dennis Martinsson: Efter sommarens ändring av sexualbrotten – hur har domstolarna dömt? 2018-11-08 I sin krönika i Nerikes Allehanda, reder Dennis Martinsson ut vilka trender och tendenser som går att se i de domar som kommit sedan sexualbrotten reformerades i somras. I texten identifierar han tre tydliga tendenser: 1) att lagändringarna har fått ett snabbt genomslag, 2) att domstolarna dömer ut strängare straff i våldtäktsfall, 3) att det råder viss osäkerhet gällande hur mycket strängare straff som ska dömas ut. Vidare konstaterar han att det ännu bara rör sig om en handfull fall, varför det återstår att se om dessa identifierade trender står sig framöver. Dennis Martinsson är doktor i straffrätt och universitetslektor i rättsvetenskap.
 • Claes Sandgren: "Slå vakt om mätsamhället – annars får vi köer och byråkrati" 2018-11-08 Inflytelserika opinionsbildare varnar för ett mätsamhälle av farliga dimensioner som invaderar människors liv. Men den svepande kritiken riskerar att kasta ut barnet med badvattnet så att vi åter hamnar i läget för 25–30 år sedan när den offentliga sektorns skenande kostnader, köer, byråkrati och medborgarvanmakt jämnade vägen för NPM, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt på DN Debatt..
 • Erik Sinander: Svensk arbetsrätt är inte anpassad till EU-rätt 2018-11-07 Forskning. Svensk rätt räcker inte alltid till för att veta i vilket land tvister om exempelvis kollektivavtal eller stridsåtgärder ska avgöras eller vilken lag som gäller. Lag & Avtals EU-rättsexpert Erik Sinander hävdar i sin avhandling Internationell kollektivavtalsreglering att den svenska arbetsrätten inte är anpassad efter EU:s internationella privaträtt.
 • Louise Dane med flera: Fel av Migrationsverket att stoppa gymnasielagen 2018-10-31 Migrationsverkets beslut att ”pausa” tillämpningen av gymnasielagen motiverades med hänvisning till den enskildes rättssäkerhet. Men rättssäkerhet handlar om att skydda enskilda mot statens maktutövning. Det skriver Louise Dane, doktorand i offentlig rätt, tillsammans med 12 andra jurister på DN Debatt.
 • Annika Norée: Djur måste få grundlagsskyddade rättigheter precis som människorna 2018-10-25 "Djur måste få grundlagsskyddade rättigheter precis som människorna Den problematiska grundsynen reflekteras också i att människans grundläggande rättigheter stipuleras på grundlagsnivå, medan djurskyddet regleras på lagnivå". Det skriver Annika Norée, docent och universitetslektor i straffrätt vid Stockholms universitet, tillsammmans med Birgitta Wahlberg, universitetslärare i offentlig rätt vid Åbo Akademi, i en debattartikel i finländska Hufvudstadsbladet.
 • Louise Dane om sexårige Denis som ska utvisas till Ukraina 2018-10-18 Louise Dane, doktorand i offentlig rätt med inriktning mot migrationsrätt, medverkar i Aktuellt med anledning av Migrationsverkets beslut att utvisa sexåriga Denis till ett barnhem i Ukraina.
 • Annika Norée: Dags att krossa betygshetsen på juristlinjen? 2018-10-17 Annika Norée, docent i straffrätt, medverkar i ett panelsamtal i DeBasso TV tillsammans med David Eberhard, överläkare; Sofia Jäger, juriststudent och Sargon De Basso, advokat samt programledare.
 • Mårten Schultz om samtyckesappen 2018-06-25 En försvarsadvokat har tagit fram en app med vilken man kan skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag mot bakgrund av samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli. – Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet.
 • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
 • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
 • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
 • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
 • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
 • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
 • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
 • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
 • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.