Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Said Mahmoudi om nya dykningar vid Estonia 2020-10-26 De nya uppgifterna om ett hål i Estonias skrov har väckt stor uppmärksamhet och i Estland råder nu hård press på regeringen att agera. Enligt Said Mahmoudi, professor emeritus vid Stockholms universitet, hindrar inte juridiken att nya dykningar genomförs i syfte att utreda färjans förlisning.
 • Haymanot Baheru om nya regler för hyressättning 2020-10-20 I webbseminariet "Ett hyressättningssystem i förändring" arrangerat av Fastighetsägarna deltog Haymanot Baheru, doktor i civilrätt, tillsammans med bland annat socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand. Paneldebatten har sammanfattats av Fastighetstidningen.
 • Pernilla Leviner om brister i lagstiftningen som synliggörs av Lilla hjärtat-fallet 2020-10-20 IVO har riktat stark kritik mot Norrköpings kommun i fallet med den 3-åriga flickan "Lilla hjärtat", som avled bara en kort tid efter att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden om sin dotter. Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, lyfter de svårigheter som ligger till grund för bristerna i nuvarande lagstiftning i en intervju med Dagens Samhälle.
 • Anna Kaldal om Lilla hjärtat-fallet 2020-10-14 Anna Kaldal, professor i processrätt vid Stockholms universitet, anser att det är dags att höja den juridiska kompetensen hos socialnämnderna efter det att IVO har konstaterat att Norrköpings kommuns hantering av fallet med "Lilla hjärtat" är ett kapitalt misslyckande.
 • Pernilla Leviner om IVO:s granskning av fallet Esmeralda 2020-10-13 Bara en kort tid efter det att en familj i Norrköping återfått vårdnaden av sin treåriga dotter Esmeralda så döms mamman till fängelse för vållande till dotterns död. Nu har IVO granskat kommunens hantering av fallet. Med anledning av offentliggörandet av inspektionens besked så gästar Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, SVT Nyheter Direkt.
 • Jonas Ebbesson ger expertuttalande i SVT's Sverige möts: Direkt 2020-10-09 Vindkraftsfrågan i Malung har rört upp starka känslor och ortsborna har nyligen sagt nej till etableringen på Ripfjället i en folkomröstning. I programmet “Sverige möts: Direkt” lyfter Janne Josefsson frågan i en direktsändning från Orrskogen i Malung. Medverkar gör Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.
 • Jonas Ebbesson om Chiles beslut att inte underteckna Escazúavtalet 2020-10-09 Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är ordförande i Århuskonventionens granskningskommitté. Nu intervjuas han av den chilenska dagstidningen ”La Tercera” om Århuskonventionen och det latinamerikanska Escazúavtalet.
 • Erik Sinander yttrar sig om FN-kommitténs åsikt att döv lektor har diskriminerats 2020-10-08 FN-kommittén kritiserar Arbetsdomstolens beslut om att det inte var diskriminering när Södertörns högskola nekade en döv arbetssökande en tjänst som lektor på grund av för höga kringkostnader. Erik Sinander, jur. dr. och universitetslektor i internationell privaträtt, kommenterar domen i Lag & Avtal.
 • Mårten Schultz kommenterar presidentvalet i USA 2020 2020-10-06 I USA är det klart att president Trump har nominerat den konservativa domaren Amy Coney Barrett som domare i Högsta domstolen. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kommenterar valet i SvD och Dagens Juridik.
 • Ny kurs i medicinsk rätt uppmärksammas i Läkartidningen och DJ 2020-10-05 Till vårterminen 2021 är det för första gången möjligt att läsa den fristående kursen i Medicinsk rätt vid Stockholms universitet. Detta har uppmärksammats av Läkartidningen och Dagens Juridik som gjort en intervju med kursföreståndare Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt.
 • Christina Ramberg ger expertuttalande i SVT's Lex Lapidus 2020-10-02 I serien Lex Lapidus jämför författaren och före detta advokaten Jens Lapidus olika länders rättssystem med det svenska rättssystemet. I avsnitt 5 från säsong 1 som handlar om avtal och fotboll medverkar Christina Ramberg, professor i civilrätt, och förklarar delar av avtalsrätten.
 • Dennis Martinsson kommenterar domen i Linköpingsfallet 2020-10-01 Den 37-årige man som år 2004 högg ihjäl två personer i Linköping döms nu till rättspsykiatrisk vård för två fall av mord – nästan 16 år efter dubbelmordet ägt rum. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, säger att domen var väntad.
 • Dennis Martinsson om eventuell reform av omedelbarhetsprincipen 2020-10-01 Det svenska regelsystemet har kritiserats och påstås gynna kriminella som kan utnyttja rättegångsreglerna. Nu öppnar regeringen för ändringar baserat på ett delbetänkande från 2017 om utökade möjligheter att använda dokumenterade förhör som bevisning i domstol. Enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, är det dock av stor vikt att en sådan ändring sker så att rättssäkerheten tas i beaktning.
 • Maria Refors Legge ger replik i debatt om BEO och skollagen 2020-09-29 I en debattartikel som publicerades i SvD den 26/9 ifrågasätter debattören om Barn- och elevombudet (BEO) kan skilja en kränkning från fostran och lyfter ett problem med att lärare inte vågar säga ifrån mot mobbning, i rädsla att bli anmälda. Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och utbildningsrätt, menar dock att problemet ligger hos skollagen och inte hos BEO.
 • Dennis Martinsson riktar kritik mot åklagare efter ändrad dom 2020-09-29 I december 2019 knivhöggs en 19-åring man till döds när han gick av bussen vid tågstationen i Boden. Vittnen fanns på platsen och en person blev dömd i tingsrätt för mord till 13 års fängelse - en dom som sedan ändrades i hovrätten till grov misshandel och 1,5 års fängelse. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, menar att åklagaren har klantat sig.
 • Pål Wrange debatterar om Trumpadministrationens åtgärder mot ICC 2020-09-24 USA:s president Donald Trump är missnöjd med Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) och dess utredning av amerikanska truppers möjliga krigsbrott i Afghanistan, därför har man hotat att införa sanktioner mot ICC och dess utredare. Nu yttrar sig flera experter på internationell rätt om de amerikanska åtgärderna.
 • Dennis Martinsson om värvning till olaga nätverk kan vara människohandel 2020-09-23 En rättegång har inletts mot tolv personer i ett nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandel i stadsdelen Vårberg i Stockholm. En av personerna står också åtalad för människohandel, misstänkt för att ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, förklarar i P3 Nyheter att fallet är unikt.
 • Claes Sandberg ger expertuttalande i SVT's Uppdrag granskning 2020-09-17 Tre chefer från Telia åtalades år 2018 för för ett grovt mutbrott som ska ha ägt rum i Uzbekistan, men friades från anklagelserna. Nu visar SVT's Uppdrag granskning att det fanns en viktig uppgörelse i muthärvan som åklagaren hade kännedom om men aldrig tog upp, vilken hade kunnat ändrat utgången på fallet. Claes Sandgren, professor i civilrätt, medverkar som expert.
 • Mark Klamberg och Dennis Martinsson om att utvisa gängkriminella 2020-09-17 Moderaterna har lagt fram ett förslag om att utvidga lagen om särskild utlänningskontroll för att få möjlighet att utvisa gängkriminella redan innan de har begått ett brott. Mark Klamberg, professor i folkrätt, och Dennis Martinsson, docent i straffrätt, menar dock att det kan uppstå problem med rättssäkerheten om moderaternas förslag genomförs.
 • Andrea Sundstrand ger expertuttalande i SVT's Uppdrag granskning 2020-09-17 En tidigare dold rapport har avslöjat att byggbolaget PEAB själva misstänkt mutor i samband med kommunala affärer i Sigtuna och SVT's Uppdrag granskning har tagit del av dokument som talar för att brott mot LOU har begåtts. Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt, medverkar som expert.
 • Louise Dane om möjligheten att ta hit flyktingar från branddrabbade Moria 2020-09-16 Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson så är det i nuläget inte aktuellt för Sverige att ta emot personer från det branddrabbade flyktinglägret på Lesbos. Han menar att det skulle strida mot grundlagen, något som Louise Dane, doktor i offentlig rätt, säger inte är korrekt.
 • Pernilla Leviner om tvångsomhändertagande av barn till gängkriminella 2020-09-16 Moderaterna vill att polis och åklagare ska få tvångsomhänderta barn till gängkriminella med förhoppningen att det på sikt skulle minska risken för att unga fostras in i kriminalitet. Förslaget är dock något som Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, ställer sig mycket skeptisk till.
 • Louise Dane och Pål Wrange om att Sverige kan vara skyldigt att hjälpa männen på ambassaden 2020-09-16 I fredags tog sig två män till Sveriges ambassad i Belarus och uppgav att de är på flykt undan belarusisk polis. De ville söka asyl i Sverige, något som inte kan beviljas eftersom de inte befinner sig i Sverige. Louise Dane och Pål Wrange från Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, förklarar hur Sverige dock kan vara skyldigt att hjälpa de båda männen.
 • Mark Klamberg om hur USA försöker hindra utredning av krigsbrott 2020-09-16 Den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har sedan i våras haft i uppdrag att utreda huruvida krigsbrott har begåtts av någon av de inblandade parterna i Afghanistan. Nu har USA använt sanktioner mot domstolens chefsåklagare vilket Mark Klamberg, professor i Folkrätt vid Stockholms universitet, säger är mycket uppseendeväckande.
 • Jonas Ebbesson: Så kan kampen för klimatet föras i svensk domstol 2020-09-04 Parallellt med klimatdemonstrationer på gatorna har mer än 1.500 klimatprocesser drivits i domstol, runt om i världen. Rättegångarna tydliggör hur klimatförändringen hänger samman med de mänskliga rättigheterna skriver Jonas Ebbeson, professor i miljörätt, i en debattartikel i DN Kultur.
 • Dennis Martinsson förklarar olaga integritetstrång 2020-08-25 Spridandet av en video på en skadad pojke har lett till en brottsutredning om olaga integritetsintrång. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har medverkat i Sveriges Radio och förklarat vad brottet innebär.
 • Dennis Martinsson om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Onsdagen den 6 augusti kom domen mot mamman till den 3 åriga flickan Esmeralda, "Lilla hjärtat". Hon dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt vållande till annans död. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har kommenterat domen i SVT Nyheter och Morgonstudio.
 • Pernilla Leviner om att regeringen vill ändra lagen efter fallet med Lilla Hjärtat 2020-08-07 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, gästar Aktuellt där fallet med den 3 åriga flickan Esmeralda "Lilla hjärtat" diskuteras.
 • Mårten Schultz om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har kommenterat domen mot Lilla hjärtats mamma i en krönika på Svenska Dagbladet. Där konstaterar han att påföljden för mamman inte är mild, om man ser till praxis.
 • Dennis Martinsson om att tillåta anonyma vittnen 2020-08-06 Ett återkommande problem i samband med brott som är relaterade till gängkriminalitet är att vittnen inte vågar träda fram i rädsla för att själva drabbas av repressalier. En debatt har därför väckts till liv om att Sverige borde införa ett system med anonyma vittnen, i vilken Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har yttrat sig.
 • Dennis Martinsson i debattartikel om nödvärn 2020-08-06 Den senaste tiden har många ifrågasatt den svenska nödvärnsrätten och menar att rätten till nödvärn måste utvidgas. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, menar dock att något sådant behov inte finns.
 • Dennis Martinsson i krönika om vad som är en allvarlig psykisk störning 2020-08-04 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har nyligen låtit publicera en ny NA-krönika. I denna förklaras vad som straffrättsligt menas med att någon lider av en allvarlig psykisk störning och vad den rättsliga påföljden kan bli för någon som har bedömts ha detta.
 • Dennis Martinsson om den kommande domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-04 Inför att tingsrätten återupptog huvudförhandlingen i åtalet mot Lilla hjärtats/Esmeraldas mamma kommenterade Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, fallet i SVT:s Morgonstudio den 30 juli.
 • Dennis Martinsson om domen mot den förra Kina-ambassadören 2020-08-04 Mot bakgrund av den friande tingsrättsdomen mot den förra Kina-ambassadören Anna Lindstedt som meddelades den 10 juli har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterat domen i flera medier.
 • Dennis Martinsson om att Lilla Hjärtats mamma släpps ur häktet 2020-07-10 Mot bakgrund av att mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i slutet av januari släpps ur häktet i väntan på dom har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, medverkat i Aktuellt.
 • Dennis Martinsson om lagföring av återvändande IS-kvinnor 2020-06-18 Mot bakgrund av nyheten att en s.k. IS-kvinna nu har återvänt till Sverige och utreds för krigsbrott har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, medverkat i Studio Ett. Där berättar han om vilka tänkbara brott som skulle kunna bli aktuellt i det här fallet och vilka juridiska svårigheter som finns med att utreda brott av det här slaget som begås utomlands.
 • Jonas Ebbesson om den omdiskuterade utbyggnaden av Preem 2020-06-15 Striden om Preems omdiskuterade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil tar ett nytt steg när Mark- och miljööverdomstolen nu ska säga sitt. Men regeringen vill fatta det slutliga beslutet, och kan tänkas sopa undan domstolens yttrande. Fler juridiska turer kan också följa tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.
 • Dennis Martinsson yttrar sig inför besked i Palmeutredningen 2020-06-10 Åklagare Krister Petersson har lovat att ett besked om Palmeutredningen ska ges onsdag den 10 juni och förväntningarna är nu höga på att få höra lösningen på statsministermordet. Men hur mycket kommer åklagaren kunna berätta? Enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, är kraven på stark bevisning enorma om en avliden ska kunna pekas ut som misstänkt.
 • Ulf Bernitz om att EU-länder portar svenskar under pandemin 2020-05-25 Svenskar är inte välkomna att resa till Cypern när landet nu åter öppnar upp för turism vilket har fått kritik från bland annat svenska UD. Ulf Bernitz, professor i europarätt, menar dock att det är fullt rimligt för EU-länder att göra kortare undantag från den fria rörligheten under en rådande epedemi.
 • Dennis Martinsson om skärpta straff mot sexköp 2020-05-22 Mot bakgrund av de senaste dagarnas utspel från flera politiska partier om att straffet för sexköp bör skärpas så yttrar sig Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i en intervju med TT.
 • Dennis Martinsson förklarar vad lagen säger om sexköp 2020-05-22 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, förklarar i en intervju med Aftonbladet vad lagen säger om sexköp med anledning av att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare.
 • Dennis Martinsson om att sexköp kan vara våldtäkt 2020-05-18 Att sexköpare numera kan dömas för oaktsam våldtäkt har blivit uppmärksammat i samband med att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare i Stockholm. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar händelsen i SvD.
 • Marios Iacovides om COVID-19 och statsstödets transformativa potential 2020-05-15 Marios Iacovides, universitetslektor i Europarätt vid Stockholms universitet, yttrar sig om COVID-19 och statsstödets transformativa potential i en debattartikel.
 • Dennis Martinsson om tingsrättsdomen i Hjärstamordet 2020-05-08 Efter nästan två års tid inleddes rättegången mot den man som misstänktes för mordet på Lena Wesström i det sk. Hjärstamordet. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar tingsrättens friande dom.
 • Kavot Zillén om fallet med de abortvägrande barnmorskorna 2020-05-07 Två barnmorskor som nekats arbete med anledning av att de vägrat att utföra aborter har klagat till Europarättsdomstolen, som i våras valde att inte pröva deras klagomål. Enligt Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt, så var beslutet väntat.
 • Kavot Zillén om arbetsgivarens ansvar under coronakrisen 2020-04-14 Under coronapandemin ställs arbetsgivarnas ansvar på sin spets och när krisen har lagt sig kan det bli aktuellt med arbetsrättsliga mål i domstol. Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentligt rätt, tror dock att hänsyn skulle tas till rådande omständigheter.
 • Mårten Schultz om coronaviruset i Sverige 2020-03-12 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har skrivit en kommentar i Svenska Dagbladet där han beskriver regeringens beslut om att förbjuda offentliga sammankomster som en unik frihetskränkning.
 • Pernilla Leviner om fallet med flickan "Lilla hjärtat" 2020-03-10 Enligt Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, synliggör fallet med den döda flickan brister i lagstiftningen. - ”Man måste ge barns egen vilja betydelse”