Juridicum i media

5. Nyheter
  6. Juridicum i media

Juridicum i media

• Cecilia Magnusson Sjöberg - är datorn en mer rättvis domare än människan? 2018-09-17 I takt med den eskalerande utvecklingen inom artificiell intelligens - AI - aktualiseras frågan om AI kan ersätta domare i rättsprocesser och handläggare som fattar myndigetsbeslut. Cecilia Magnusson Sjöberg, professor i rättsinformatik och regeringens särskilda utredare om digitaliseringen av offentlig förvaltning, reder ut frågan i Svenska dagbladet.
  • Kavot Zillén ifrågasätter krav på handskakning i arbetslivet 2018-09-06 Tunga diskrimineringsexperter dömer ut möjligheterna att kräva obligatorisk handskakning i svenskt arbetsliv.– Man måste ställa sig frågan på vilket sätt personer av motsatt kön missgynnas av att de istället för handskakning får en hälsning genom en hand på hjärtat, säger Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt med inriktning mot mänskliga rättigheter till Lag & Avtal.
  • Claes Sandgren: Svenska Akademien kan inte fråntas Nobelpriset 2018-09-05 Jurister vid Stockholms och Lunds universitet säger till Sveriges Radio Kulturnytt att Nobelstiftelsen inte har möjlighet att frånta Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur om de skulle vilja det. – Det skulle strida mot Nobels testamente, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet till Sveriges television.
  • Mårten Schultz om samtyckesappen 2018-06-25 En försvarsadvokat har tagit fram en app med vilken man kan skapa ett kontrakt för samtycke inför samlag mot bakgrund av samtyckeslagen som träder i kraft den 1 juli. – Det går inte att utesluta att en frivillig överenskommelse som har signerats kan ha betydelse i bedömningen om ett påstått brott, säger civilrättsprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet.
  • Dennis Martinsson kommenterar åtalet mot Akilov 2018-02-01 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, kommenterar åtalet mot terroristmisstänkte Rakhmat Akilov för Sveriges Radio P3 och SVT Forum.
  • Jonas Ebbesson kommenterar slutförvar av kärnavfall 2018-01-30 Mark- och miljödomstolen säger nej till slutförvar av kärnavfall i Östhammar. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, kommenterar beskedet. Även Gabriel Michanek, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, ger en kommentar.
  • Andrea Sundstrand om kriminalvårdens telefonsystem: "Olaglig direktupphandling" 2017-12-12 Ett inslag med Andrea Sundstrand om Kriminalvårdens upphandling av telefonsystem och dess kostnader.
  • Andrea Sundstrand: De rättar ett fel med ännu ett fel 2017-11-07 En intervju med Andrea Sundstrand om hur den kommunägda "Got Event" trotsade förvaltningsrätten och kammarrättens beslut att de inte fick teckna avtal inför EM i ridsport.
  • Dennis Martinsson förklarar reglerna om preskription vid brott 2017-08-29 Mot bakgrund av att en person nyligen har erkänt sin medverkan i Arlandarånet, som preskriberades i juli 2017, uppkommer en del frågor. I Eftermiddag i P5 Stockholm reder Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, ut varför det inte blir något straffrättsligt efterspel för den som erkänner ett brott som har preskriberats.
  • Annika Norée om rätten att stoppa tjuvar 2017-08-17 Alla som ertappar en tjuv på bar gärning har rätt att använda våld i nödvärn. Däremot får man inte gillra fällor. Annika Norée förklarar vad som gäller, och hur långt nödvärnsrätten sträcker sig.
  • Annika Norée med flera: Falskt påstå att tiggeri är förbjudet i Sverige. 2017-08-17 "Tiggeri är inte förbjudet enligt svensk lag. Troligen är det inte bara tillåtet, utan också skyddat av internationell rätt, skriver åtta jurister och debattörer"
  • Dennis Martinsson diskuterar nödvärn 2017-08-15 Allt fler personer invänder nödvärn till sitt försvar. Det visar en undersökning som I lagens namn har gjort. I programmet intervjuas Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, om nödvärnsbestämmelsen. Han uttalar sig om nödvärn i allmänhet samt utifrån två rättsfall. Han menar bl.a. att invändningar om nödvärn ibland kan vara komplicerade att hantera i praktiken.
  • Dennis Martinsson kommenterar hovrättsdomen rörande mordet i Långshyttan 2017-06-01 Han menar att de utdömda straffen är stränga, sett till de riktlinjer som Högsta domstolen har givit i tidigare domar. Inslaget finns på nedanstående länk – och notera att inslaget med Dennis börjar ca 24 minuter in i programmet.