Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Pernilla Leviner: Att barnkonventionen blir lag garanterar inte genomslag 2020-01-16 Att barnkonventionen blir lag ­betyder inte att dess ställning automatiskt stärks. ­Däremot kan det göra skillnad att skriva och prata om barns rätt. Det säger bland annat Pernilla Leviner, universitetslektor och docent i offentlig rätt.
 • Mårten Schultz: ”Rimligt att gamla sanningar som skadar glöms bort” 2020-01-14 Internet gör att gamla misstag bara är en sökning bort. Är det rätt att de får evigt liv eller rimligt att vissa sanningar glöms bort? Hör Mårten Schultz, professor i civilrätt, och Nils Funcke, lärare i medierätt, bästa argument för och emot att få bli glömd på nätet.
 • Mårten Schultz: Lärare kan behöva tåla mer nätkränkningar än andra 2020-01-14 ättsläget är inte solklart när det gäller kränkningar på nätet. – Domstolarna dömer olika vid kränkningar. Vissa menar att lärare ska tåla mer än andra, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.
 • Mia Carlsson om juristprogrammet 2020-01-08 Mot bakgrund av Norstedts Juridiks branschrapport Framtidens jurist, som handlar om krav, farhågor och förväntningar på juristyrket intervjuas Mia Carlson om sin syn på juristutbildningen av Norstedts Juridik. Mia Carlsson är universitetslektor och ansvarig för JIK:en vid Stockholms universitet.
 • Mark Klamberg om Trumps hot mot Irans kulturarv 2020-01-07 USA:sPresident Donald Trump hotade på Twitter under helgen att attackera 52 mål i Iran, däribland flera kulturarv. Att attackera kulturarv är ett brott mot Haag-konventionen. Mark Klamberg, professor i folkrätt, förklarar hur en sådan attack skulle bedömas enligt internationell rätt.
 • Dennis Martinsson om åtalet mot Harvey Weinstein 2020-01-07 Dennis Martinsson medverkar i P3 Dokumentär om åtalet Harvey Weinstein. Den amerikanske filmproducenten misstänks för sexuella övergrepp. Misstankarna mot Weinstein gjorde metoo-uppropet, til en global rörelse. I dokumentären förklarar Dennis Martinsson de olika juridiska händelserna och sätter dem i en kontext genom att jämföra med vad motsvarigheten skulle vara i en svensk brottmålsprocess. Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt.
 • Mårten Schultz: Polisen ska inte låta som en grälsjuk anonym twittrare 2020-01-07 Polismyndigheten hamnade i mellandagarna i blåsväder. Orsaken var myndighetens officiella konto på Instagram. Bakgrunden var en omdiskuterad ändring av brottsbalken som trädde i kraft den 1 januari, den så kallade blåljussabotageregeln.Mårten Schultz, professor i civilrätt, skriver om instagramdebaclet i sin krönika i Svenska dagbladet.
 • Mårten Schultz: Lågt straff för att skrämma Greta 2020-01-07 En man som hotat Greta Thunberg med familj döms till villkorlig dom med samhällstjänst. Enligt domen har han ”försökt förmå henne att ändra sin ståndpunkt i den offentliga debatten och begränsa hennes yttrandefrihet.” Är straffet proportionerligt i förhållande till brottet? Mårten Schultz, professor i civilrätt, skriver om domen i sin senaste krönika i Svenska dagbladet.
 • Dennis Martinsson: Därför diskuteras en avkriminalisering av eget narkotikabruk 2020-01-07 Mot bakgrund av den senaste tidens diskussioner om liberalisering av svensk narkotikapolitik förklarar Dennis Martinsson i sin senaste krönika i Nerikes Allehanda skillnaden mellan legalisering och avkriminalisering av eget narkotikabruk.Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt.
 • Anna Kaldal om domen mot föräldrarna som gav sitt barn vegansk kost 2020-01-07 Den 27 december kom hovrättens dom mot de föräldrar som svälte sitt barn så att det blev gravt undernärt. Barnet fick vegansk kost. Anna Kaldal, professor i processrätt, kommenterar domen i Sveriges radios Studio ett.
 • Turkiets offensiv ett brott mot folkrätten 2020-01-07 Turkiet inledde den 9 oktober 2019 en militär offensiv i de kurdiskdominerade delarna av nordöstra Syrien (Rojava). Turkiet har de facto inte utsatts för ett väpnat angrepp som ger rätt till självförsvar i Rojava. Dessutom, om Turkiet trots allt skulle ha utsatts för ett väpnat angrepp, är det ytterst tveksamt om offensiven kan anses som nödvändigt och proportionerligt självförsvar. Det skriver 17 forskare i rättsvetenskap i en debattartikel i Aftonbladet.
 • Christina Ramberg: Då kan du få ersättning för TV-bråket 2019-12-19 TV4 och flera andra kanaler har varit nedsläckta i snart en vecka för kunder hos Com Hem och Boxer. Christina Ramberg, professor i civilrätt. Däremot kan det se annorlunda ut för kunder med C More i sitt paket.
 • Mårten Schultz om domen mot Eskil Erlandsson 2019-12-16 Domen som friar Eskil Erlandsson är välskriven och i linje med HD:s tolkning nyligen. Men möjligen finns här ett glapp mellan juridiken och samhällets värderingar kring fysisk integritet. Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, i sin senaste krönika i Svenska Dagbladet.
 • Advokaten uppmärksammar Louise Danes avhandling 2019-12-16 I senaste numret av Advokatsamfundets tidning Advokaten skriver tidningen om Louise Danes avhandling "Den reglerade invandringen och barnets bästa: Barns rätt till familjeliv och privatliv enligt barnkonventionen, Europakonventionen, EU-rätten och svensk utlänningslagstiftning". Louise Dane är doktor i offentlig rätt.
 • Jaan Paju om konsekvenserna av Boris Johnsons valseger 2019-12-16 Fredagen den 20 december tog Boris Johnson, partiledare för konservativa Tories, hem majoriteten i Storbritanniens parlamentsval. Jaan Paju, universitetslektor i offentlig rätt, förklarar vilka konsekvenserna av valresultatet kan bli för svenskar som jobbar eller studerar i Storibritannien.
 • Mårten Schultz: Granskningsnämnden är en sak – förtalsmål en helt annan 2019-12-10 SVT fälls för dokumentären om Josefin Nilsson, men vill Örjan Ramberg driva ett förtalsmål blir det svårare att vinna. Det skriver Mårten Schultz, professor i civilrätt, i sin senaste krönika i Svenska dagbladet.
 • Pål Wrange on Iraq’s defense minister 2019-12-09 Iraq’s defense minister is under investigation for crimes against humanity and for claiming Swedish social benefits while he was living in Iraq. Pål Wrange, professor of international law, explains the conditions required to prosecute him in a Swedish court.
 • Jonas Ebbesson om växthuseffekten inför domstol 2019-12-09 Kampen mot klimatförändringarna sker allt oftare i domstol när politiska lösningar dröjer. I Nederländerna avgörs snart ett fall som kan få stor betydelse. Regeringen anklagas för att ha gjort för lite för att minska landets utsläpp. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, förklarar varför klimatfrågor drivs juridiskt och vilka förutsättningarna är i Sverige.