Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Mark Klamberg om förbud mot att förneka förintelsen 2021-04-16 Sveriges justitieminister har meddelat att regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen. Det är ett förslag som Mark Klamberg, professor i folkrätt, inte stödjer. "Det går inte att lagstifta bort dumhet".
 • Dennis Martinsson om tingsrättsdom om mord och mordförsök 2021-04-14 En man har idag dömts i tingsrätt till mord och två mordförsök för en skottlossning som ägde rum i Kungens kurva förra vintern. Domen slås fast trots att rätten inte med säkerhet kan säga vem som avlossade skotten vid tillfället, vilket är en ovanligt sträng bedömning berättar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, för SVT Nyheter.
 • Mårten Schultz om näthat som hotar demokratin 2021-04-13 Språket i sociala medier blir alltmer hotfullt och alltmer brottsligt och krafttag krävs från staten och rättsväsendet, belyser föreningen Näthatsgranskaren. Det håller Mårten Schultz, professor i civilrätt, med om i en intervju med Sveriges Radio.
 • Mårten Schultz om vad lagen säger om fotografering 2021-04-07 En oenighet mellan en hyresgäst och dennes hyresvärd uppstod efter det att den boende kunde notera att en anställd på hyresbolaget tog fotografier i samband med en grannes självmordsförsök. Den boende hotades därför med vräkning. Men fotograferingen faller troligen varken inom ramen för ofredande eller olaga integritetsintrång förklarar Mårten Schultz i Hem & Hyra.
 • Erik Sinander kommenterar dom om flygpassagerarersättning 2021-04-07 Allmänna reklamationsnämndens vägledande beslut om pilotstrejeken vittnar om anmärkningsvärt dålig förståelse för en kollektivavtalsreglerad arbetsmarknad, skriver Erik Sinander i Lag & Avtal efter det att EU-domstolen har slagit fast att flygpassagerare har rätt till kompensation vid en pilotstrejk.
 • Paul Lappalainen i podd om rasdiskriminering i Sverige 2021-04-07 Poddcasten On Human Rights satte sig ned med Paul Lappalainen, doktorand i offentlig rätt och medlem i European network of legal experts in gender equality and non-discrimination, för att diskutera hur det rättsliga ramverket i Sverige kan ge ett utökat skydd mot diskriminering.
 • Eleonora Rosati om att Guess anklagas för designstöld 2021-04-07 Modehuset Guess har anklagats för att kopiera designen av en av sina läderväskor från en prisbelönt väska av det oberoende märket Telfar. Att designstölder uppmärksammas i sociala medier kan leda till något gott säger Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, till tidningen The Guardian.
 • Dennis Martinsson om EncroChat-bevisning 2021-03-24 Försvaret i två uppmärksammade rättegångar anser att bevisningen från den krypterade kommunikationstjänsten EncroChat strider mot svensk lag och därför ska underkännas. Men även i de fall som bevisning har kommit till på ett otillåtet sätt så kan den godtas av domstol berättar Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, i Studio Ett.
 • Dennis Martinsson om dom i Jaktbrottshärvan 2021-03-23 Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, kommenterade i SVT Nyheter Direkt den frikännande domen i jaktbrottshärvan som meddelades i slutet av förra veckan.
 • Mark Klamberg om återförening av kvinnor och barn från IS 2021-03-15 Flera yazidiska kvinnor som använts som sexslavar av IS och blivit gravida efter att ha våldtagits har nu återförenats med sina barn under en hemlig operation i Irak. "Jag ser en överhängande risk med att de inte får den hjälp som de efterfrågar" säger Mark Klamberg, professor i folkrätt.
 • Pernilla Leviner om skillnader sedan barnkonventionen blev lag 2021-03-15 Barns rättigheter och synen på barn som rättighetsbärare tog ett historiskt kliv när barnkonventionen blev svensk lag den 1 januari 2020. Men vad har hänt inom barnrätten och i vilken omfattning spelar konventionen in i lex Lilla hjärtat? Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, reder ut frågan i Ekots lördagsintervju.
 • Dennis Martinsson om hovrättens dom för dubbelmordet i Vallentuna 2021-03-12 Under fredagen kom hovrättens dom mot de två män som tidigare dömts till livstids fängelse för rånmord på ett par i Vallentuna norr om Stockholm. "Det var väntat att en av de tilltalade skulle bli frikänd" säger Dennis Martinsson i SVT Nyheter.
 • Pernilla Leviner om förslaget på lex Lilla hjärtat 2021-03-11 Sveriges Radio sände live från onsdagens pressträff då regeringens utredare presenterade sina förslag på en lex Lilla hjärtat. "Jag tycker det är välavvägda förslag som tydliggör placerade barns rättigheter" sa Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, i Ekot.
 • Mark Klamberg om vad som definierar terrorbrott 2021-03-08 Sju personer blev i förra veckan oprovocerat överfallna av en 22--årig gärningsman i Vetlanda och motivet är ännu oklart. Det får TT att ställa frågan när ett brott egentligen kan kan klassificeras som ett terrorbrott. Mark Klamberg, professor i folkrätt, förklarar.
 • Mårten Schultz om att Buschs FB-inlägg kan vara förtal 2021-03-05 KD-ledaren Ebba Buschs hustvist med en 81-årig man har resulterat i att åklagare nu ska ta ställning till om hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Något som är fullt möjligt enligt Mårten Schultz, professor i civilrätt, som har tittat närmare på det omdebatterade FB-inlägget.
 • Dennis Martinsson om en rapptext som gått till HD 2021-03-03 Konst eller hot? Yttrandefrihet eller lagbrott? Just nu behandlar Högsta domstolen det uppmärksammade åtalet mot Frej Larsson som av hovrätten dömdes för olaga hot mot en polis efter en raplåt. Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, förklarar i P3 Krim hur fallet har kunnat gå så pass långt.
 • Haymanot Baheru om årets hyresförhandling 2021-03-03 Efter förhandlingar som har pågått i närmare sju månader står det nu klart att den generella hyresnivån för Stockholms privatägda bostäder kommer att höjas med 1,75 procent. Haymanot Baheru, doktor i civilrätt, kommenterar årets förhandling i en intervju med Fastighetstidningen.
 • Dennis Martinsson om åklagare som åtalas för sällsynt brott 2021-03-01 En man som tidigare blivit frikänd misstänkt för våldtäkt, åtalar nu själv den åklagare som åtalade honom eftersom han anser att denne har drivit fallet till rätten trots att det var tydligt att bevisen inte skulle räcka för fällande dom. ''Det är ett väldigt ovanligt åtal'', säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt, i P4 Örebro.
 • Dennis Martinsson om HD:s dom om straffet för mord 2021-03-01 Den 26 februari kom Högsta domstolen med sin första dom i ett mordfall sedan den nya lagstiftningen infördes för ett år sedan i syfte att få en skärpning av straffet för mord. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar domen i en intervju med TT Nyhetsbyrån.
 • Flera forskare i gemensam text om utvisning av placerade barn 2021-02-24 Socialtjänsten har skyldighet att agera vid oro för att ett asyl­sökande barn far illa. Men när Migrationsverket kan besluta om utvisning under pågående vård försvåras läget avsevärt, skriver forskare med flera. Tre av dem är anknutna till juridiska institutionen vid Stockholms universitet.
 • Jonas Ebbesson om att Nederländerna stäms för klimatbeslut 2021-02-24 Den tyska energijätten RWE stämmer den nederländska staten på 1,4 miljarder euro för planerna på att fasa ut kolkraften. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, säger till DN att alldeles för mycket makt har hamnat i energibolagens händer i det här fallet.
 • Jonas Ebbesson i debatt om giftskandal i Chile 2021-02-23 Sedan mer än 35 år orsakar 20 000 ton giftigt gruvavfall från Rönnskärsverken i Sverige hälso- och miljöskador i staden Arica i norra Chile. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, skriver på DN Debatt att det är befogat att kräva att regeringen börjar engagera sig.
 • Fyra rättsexperter i debattartikel om Estoniadomen 2021-02-19 Göteborgs tingsrätt friade nyligen två personer som stått åtalade för brott mot lagen om gravfrid vid färjan Estonias vrak. Men tingsrätten har missuppfattat folkrätten menar fyra professorer i folkrätt och havsrätt från Juridiska institutionen, Stockholms universitet.
 • Johan Schelin i fransk-tysk TV om Estoniarättegången 2021-02-17 Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt vid Stockholms universitet, intervjuades av den fransk-tyska tevekanalen ARTE rörande den friande domen mot de två journalisterna som åtalats för kränkning av Estonias gravfrid.
 • Jonas Ebbesson om ny trend med klimatprocesser 2021-02-11 Just nu drar en våg av klimatprocesser runt om i världen och ofta handlar det om tidigare helt oprövade frågor. "Det är väldigt spännande" säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, till Dagens Nyheter i samband med en artikel om en grupp unga som förbereder att stämma den svenska staten.
 • Johan Schelin om Estoniarättegången 2021-02-10 I måndags kom den friande domen mot de två journalister som åtalats för kränkning av Estonias gravfrid. Johan Schelin, professor i sjö- och transporträtt, gästar TV4 Efter fem där han berättar att han tror att domen kan få allvarliga konsekvenser framåt.
 • Dennis Martinsson om utvecklingen av straffet för mord 2021-02-08 Inom kort kommer Högsta domstolen med sin första dom i ett mordfall sedan den nya lagstiftningen infördes för ett år sedan som kan innebära en skärpning av straffet för mord. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, berättar i en intervju med TT om hur utvecklingen av straffet för mord har varit de senaste åren och hur frågan har bollats mellan lagstiftaren och HD.
 • Dennis Martinsson om domen mot Estonia-journalisterna 2021-02-08 Idag på förmiddagen föll domen mot de båda svenskar som deltog i en filmexpedition där man med dykrobot granskade vraket efter Estonia. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, var med i SVT:s direktsändning för att kommentera domen.
 • Dennis Martinsson om rättegång mot Estonia-journalist 2021-01-25 I dag inleddes rättegången mot journalisten bakom den omtalade dokumentären "Estonia - Fyndet som forändrar allt" samt en av hans medarbetare, som båda åtalats för att ha brutit mot gravfriden. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, uttalar sig till TT om vilken betydelse det kan få för domstolens bedömning att kränkningen av gravfriden vid Estonia gjordes i ett journalistiskt syfte.
 • Maria Refors Legge om skollagens 5 kap. om trygghet och studiero 2021-01-14 Hur ska vi kunna göra rätt i skolan? Och vad är egentligen rätt? Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och utbildningsrätt, gästar Elevhälsopodden och berättar om hur juridiken både kan hjälpa och stjälpa det som görs i skolan.
 • Louise Dane om Barnkonventionens första prejudicerande genomslag 2021-01-12 För första gången sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige har den fått ett prejudicerande genomslag i ett utvisningsärende. Louise Dane, universitetslektor och doktor i offentlig rätt, har yttrat sig i målet i DN.
 • Mark Klamberg förklarar den nya pandemilagen 2021-01-12 I söndags började den nya pandemilagen att gälla som ger regeringen rätt att besluta om mer omfattande åtgärder. Men vad innebär lagen mer konkret? Mark Klamberg, professor i folkrätt, gästar TV4 Nyhetsmorgon och reder ut alla frågetecken.
 • Jessica Östberg om aktieköp och lojalitetsplikten 2021-01-08 En vd eller styrelseledamot kan inte göra stora aktieköp i ett konkurrerande bolag utan att riskera att bryta mot lojalitetsplikten. Men kunskapen om denna rättsprincip brister. Det anser Jessica Östberg, universitetslektor i associationsrätt, som intervjuats av Dagens Industri.
 • Mårten Schultz om stormningen av kongressen i USA 2021-01-08 På onsdagen stormade president Donald Trumps anhängare Kapitolium i Washington DC, där kongressen var i färd med att godkänna Joe Bidens valvinst. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, reder ut vem som bär ansvaret för stormningen.
 • Eleonora Rosati om att Givenchy anklagas för designstöld 2021-01-07 Modehuset Givenchy har anklagats för att kopiera designen av en av sina läderhattar från HardWear Style-designern K Tyson Perez. Gränsen mellan kopiering och hyllning är dock svår att dra säger Eleonora Rosati, universitetslektor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, till tidningen The Guardian.
 • Mårten Schultz om att vissa appar saknas i FAQ för brottsutredningar 2020-12-17 Åklagarmyndigheten har tagit fram ett dokument som ska användas som handledning för hur man kan inhämta bevis från nätet i brottsutredningar men i denna saknas flera av de vanligaste apparna för barn och unga visar Ekots granskning. Det här riskerar att ha negativa konsekvenser för brottsbekämpningen säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.
 • Mark Klamberg om tillfällig pandemilag 2020-12-16 Från och med 15:e mars skulle det kunna bli möjligt för regeringen att stänga ner kollektivtrafik, affärer och gym. Det enligt ett förslag för en tillfällig pandemilag som regeringen har presenterat. Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, berättar om den nya pandemilagen.
 • Mårten Schultz om vad som sker om Realtid.se stäms i England 2020-12-14 En svensk affärsman hotar stämma webbtidningen Realtid. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, reder ut hur det engelska regelverket fungerar och vad som gäller om hotet blir allvar – och konstaterar att maktförhållandet här inte är helt självklart.
 • Andrea Sundstrand om att polisen inte upphandlade inköp 2020-12-04 TV4Nyheterna avslöjar att polisen kan ha brutit mot lagen när myndigheten köpt in integritetskänslig ansiktsigenkänningsteknik utan att göra en upphandling. "Att strunta i upphandlingslagstiftningen är i många fall ett tecken på korruption" säger Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt.
 • Jonas Ebbesson om oljeutvinningar i Norge 2020-12-03 Norska regeringen annonserar ut nya oljelicenser i Arktis, trots att Högsta domstolen ännu inte avgjort om oljeborrning i regionen strider mot landets grundlag. Det sticker i ögonen - men säger troligen inget om hur målet kommer att gå - berättar Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.
 • Jonas Ebbesson om Europadomstolens beslut i klimatmål 2020-12-03 Sverige och 32 andra stater har stämts i Europadomstolen av unga klimataktivister för att de gör för lite för att hindra klimatkrisen. Det är ett unikt fall på flera sätt säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, till Dagens Nyheter.
 • Dennis Martinsson i nytt avsnitt av P1 Kaliber om stort narkotikamål 2020-11-23 Det så kallade Drottninghögsmålet är ett av Sveriges hittills största narkotikamål och hade ett mycket uppseendeväckande utfall eftersom de som hade köpt narkotika dömdes för brott, medan de som hade sålt det friades i stora delar. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar fallet i P1 Kaliber.
 • Dennis Martinsson om att straffen för att sprida coronasmitta 2020-11-23 Vad händer om du träffar folk – trots att du är smittad med corona? Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, berättar om smittskyddslagen och vilka straffrättsliga konsekvenser som är tänkbara om någon till exempel skulle gå till matvaruaffären när den är sjuk i corona.
 • Mark Klamberg om grundlagar är hinder för pandemiåtgärder 2020-11-19 Det råder delade meningar om huruvida Sveriges konstitution verkligen är till hinder för att regeringen ska kunna ta beslut som att stänga ned köpcentrum eller göra en "lockdown". Mark Klamberg, professor i folkrätt, medverkar i en intervju med The Local på ämnet.
 • Pernilla Leviner och Louise Dane om papperslösa barn i Sverige 2020-11-16 Andelen papperslösa växer i ett skuggsamhälle som ingen riktigt vet omfattningen av. Många av dem är barn som trots att de levt större delen av sitt liv i Sverige, lever i en ständig rädsla över att bli utvisade. Louise Dane och Pernilla Leviner, doktor respektive professor i offentlig rätt, berättar i svD om de papperslösa barnens avsaknad av rätt.
 • Dennis Martinsson i radioprogram om uppmärksammat narkotikamål 2020-11-16 Det så kallade Drottninghögsmålet är ett av Sveriges hittills största narkotikamål och hade ett mycket uppseendeväckande utfall eftersom de som hade köpt narkotika dömdes för brott, medan de som hade sålt det friades i stora delar. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar fallet i P1 Kaliber.
 • Maria Refors Legge om lärares befogenheter i stökiga klassrum 2020-11-13 Förr skulle barnen sitta knäpptysta i sina bänkar och lyda läraren. Numera ligger en del elever på golvet, lyssnar på musik eller spelar spel på lektionstid. Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och utbildningsrätt, gästar URs podd Jobbiga föräldrar för att prata om vad lärare har för befogenheter när det är kaos i klassen.
 • Jonas Ebbesson om norskt klimaträttsfall som gått till HD 2020-11-13 Ett unikt rättsfall i Norges Högsta domstol kan få stora konsekvenser, inte bara för möjligheten att borra efter olja i Arktis. Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, ger expertuttalande i SVT Rapport och SvD om vad det kan innebära om miljöorganisationerna vinner det omtalade målet.
 • Dennis Martinsson om coronajuridik 2020-11-12 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, gästar "Eftermiddag i P4 Örebro" för att prata coronajuridik och hur man ska förstå det som olika myndigheter säger i samband med att det införs skärpta råd och riktlinjer för att begränsa smittspridningen av covid-19.
 • Mårten Schultz ifrågasätter förtalsdom mot tonåring 2020-11-06 Den dom i Värmlands tingsrätt där en tonåring döms för grovt förtal efter att ha anklagat en man för sexuella övergrepp på Facebook ifrågasätts av bland andra Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
 • Haymanot Baheru i podd om bruksvärdessystemet 2020-11-03 Haymanot Baheru, doktor i civilrätt vid Stockholms universitet, medverkar i Bopolpodden i ett avsnitt som behandlar det svenska bruksvärdessystemet och hur det har legat till grund för hyressättningen på bostadsmarknaden. Kommentator är f d bostadsministern Stefan Attefall.
 • Kavot Zillén om ökad tillgång till fri abort i Europa 2020-11-02 Tillgången till fri abort ökar i Europa men det finns också flera hinder. Kavot Zillén, universitetslektor och docent i offentlig rätt, förklarar i en intervju med SVT nyheter vad begreppet samvetsklausuler innefattar och hur det skiljer mellan länder hur ofta de tillämpas.
 • Dennis Martinsson om brottet människosmuggling 2020-10-30 En svensk medborgare har av tysk rätt dömts för människosmuggling efter det att denne har köpt tågbiljetter som hjälpt flera flyktingar att ta sig från Sverige till Tyskland. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, förklarar domen i P4 Örebro.
 • Said Mahmoudi om nya dykningar vid Estonia 2020-10-26 De nya uppgifterna om ett hål i Estonias skrov har väckt stor uppmärksamhet och i Estland råder nu hård press på regeringen att agera. Enligt Said Mahmoudi, professor emeritus vid Stockholms universitet, hindrar inte juridiken att nya dykningar genomförs i syfte att utreda färjans förlisning.
 • Haymanot Baheru om nya regler för hyressättning 2020-10-20 I webbseminariet "Ett hyressättningssystem i förändring" arrangerat av Fastighetsägarna deltog Haymanot Baheru, doktor i civilrätt, tillsammans med bland annat socialdemokraternas bostadspolitiske talesperson Johan Löfstrand. Paneldebatten har sammanfattats av Fastighetstidningen.
 • Pernilla Leviner om brister i lagstiftningen som synliggörs av Lilla hjärtat-fallet 2020-10-20 IVO har riktat stark kritik mot Norrköpings kommun i fallet med den 3-åriga flickan "Lilla hjärtat", som avled bara en kort tid efter att de biologiska föräldrarna återfått vårdnaden om sin dotter. Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, lyfter de svårigheter som ligger till grund för bristerna i nuvarande lagstiftning i en intervju med Dagens Samhälle.
 • Anna Kaldal om Lilla hjärtat-fallet 2020-10-14 Anna Kaldal, professor i processrätt vid Stockholms universitet, anser att det är dags att höja den juridiska kompetensen hos socialnämnderna efter det att IVO har konstaterat att Norrköpings kommuns hantering av fallet med "Lilla hjärtat" är ett kapitalt misslyckande.
 • Pernilla Leviner om IVO:s granskning av fallet Esmeralda 2020-10-13 Bara en kort tid efter det att en familj i Norrköping återfått vårdnaden av sin treåriga dotter Esmeralda så döms mamman till fängelse för vållande till dotterns död. Nu har IVO granskat kommunens hantering av fallet. Med anledning av offentliggörandet av inspektionens besked så gästar Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt, SVT Nyheter Direkt.
 • Jonas Ebbesson ger expertuttalande i SVT's Sverige möts: Direkt 2020-10-09 Vindkraftsfrågan i Malung har rört upp starka känslor och ortsborna har nyligen sagt nej till etableringen på Ripfjället i en folkomröstning. I programmet “Sverige möts: Direkt” lyfter Janne Josefsson frågan i en direktsändning från Orrskogen i Malung. Medverkar gör Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.
 • Jonas Ebbesson om Chiles beslut att inte underteckna Escazúavtalet 2020-10-09 Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, är ordförande i Århuskonventionens granskningskommitté. Nu intervjuas han av den chilenska dagstidningen ”La Tercera” om Århuskonventionen och det latinamerikanska Escazúavtalet.
 • Erik Sinander yttrar sig om FN-kommitténs åsikt att döv lektor har diskriminerats 2020-10-08 FN-kommittén kritiserar Arbetsdomstolens beslut om att det inte var diskriminering när Södertörns högskola nekade en döv arbetssökande en tjänst som lektor på grund av för höga kringkostnader. Erik Sinander, jur. dr. och universitetslektor i internationell privaträtt, kommenterar domen i Lag & Avtal.
 • Mårten Schultz kommenterar presidentvalet i USA 2020 2020-10-06 I USA är det klart att president Trump har nominerat den konservativa domaren Amy Coney Barrett som domare i Högsta domstolen. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, kommenterar valet i SvD och Dagens Juridik.
 • Ny kurs i medicinsk rätt uppmärksammas i Läkartidningen och DJ 2020-10-05 Till vårterminen 2021 är det för första gången möjligt att läsa den fristående kursen i Medicinsk rätt vid Stockholms universitet. Detta har uppmärksammats av Läkartidningen och Dagens Juridik som gjort en intervju med kursföreståndare Kavot Zillén, doktor i medicinsk rätt.
 • Christina Ramberg ger expertuttalande i SVT's Lex Lapidus 2020-10-02 I serien Lex Lapidus jämför författaren och före detta advokaten Jens Lapidus olika länders rättssystem med det svenska rättssystemet. I avsnitt 5 från säsong 1 som handlar om avtal och fotboll medverkar Christina Ramberg, professor i civilrätt, och förklarar delar av avtalsrätten.
 • Dennis Martinsson kommenterar domen i Linköpingsfallet 2020-10-01 Den 37-årige man som år 2004 högg ihjäl två personer i Linköping döms nu till rättspsykiatrisk vård för två fall av mord – nästan 16 år efter dubbelmordet ägt rum. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, säger att domen var väntad.
 • Dennis Martinsson om eventuell reform av omedelbarhetsprincipen 2020-10-01 Det svenska regelsystemet har kritiserats och påstås gynna kriminella som kan utnyttja rättegångsreglerna. Nu öppnar regeringen för ändringar baserat på ett delbetänkande från 2017 om utökade möjligheter att använda dokumenterade förhör som bevisning i domstol. Enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, är det dock av stor vikt att en sådan ändring sker så att rättssäkerheten tas i beaktning.
 • Maria Refors Legge ger replik i debatt om BEO och skollagen 2020-09-29 I en debattartikel som publicerades i SvD den 26/9 ifrågasätter debattören om Barn- och elevombudet (BEO) kan skilja en kränkning från fostran och lyfter ett problem med att lärare inte vågar säga ifrån mot mobbning, i rädsla att bli anmälda. Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och utbildningsrätt, menar dock att problemet ligger hos skollagen och inte hos BEO.
 • Dennis Martinsson riktar kritik mot åklagare efter ändrad dom 2020-09-29 I december 2019 knivhöggs en 19-åring man till döds när han gick av bussen vid tågstationen i Boden. Vittnen fanns på platsen och en person blev dömd i tingsrätt för mord till 13 års fängelse - en dom som sedan ändrades i hovrätten till grov misshandel och 1,5 års fängelse. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, menar att åklagaren har klantat sig.
 • Pål Wrange debatterar om Trumpadministrationens åtgärder mot ICC 2020-09-24 USA:s president Donald Trump är missnöjd med Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) och dess utredning av amerikanska truppers möjliga krigsbrott i Afghanistan, därför har man hotat att införa sanktioner mot ICC och dess utredare. Nu yttrar sig flera experter på internationell rätt om de amerikanska åtgärderna.
 • Dennis Martinsson om värvning till olaga nätverk kan vara människohandel 2020-09-23 En rättegång har inletts mot tolv personer i ett nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandel i stadsdelen Vårberg i Stockholm. En av personerna står också åtalad för människohandel, misstänkt för att ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, förklarar i P3 Nyheter att fallet är unikt.
 • Claes Sandberg ger expertuttalande i SVT's Uppdrag granskning 2020-09-17 Tre chefer från Telia åtalades år 2018 för för ett grovt mutbrott som ska ha ägt rum i Uzbekistan, men friades från anklagelserna. Nu visar SVT's Uppdrag granskning att det fanns en viktig uppgörelse i muthärvan som åklagaren hade kännedom om men aldrig tog upp, vilken hade kunnat ändrat utgången på fallet. Claes Sandgren, professor i civilrätt, medverkar som expert.
 • Mark Klamberg och Dennis Martinsson om att utvisa gängkriminella 2020-09-17 Moderaterna har lagt fram ett förslag om att utvidga lagen om särskild utlänningskontroll för att få möjlighet att utvisa gängkriminella redan innan de har begått ett brott. Mark Klamberg, professor i folkrätt, och Dennis Martinsson, docent i straffrätt, menar dock att det kan uppstå problem med rättssäkerheten om moderaternas förslag genomförs.
 • Andrea Sundstrand ger expertuttalande i SVT's Uppdrag granskning 2020-09-17 En tidigare dold rapport har avslöjat att byggbolaget PEAB själva misstänkt mutor i samband med kommunala affärer i Sigtuna och SVT's Uppdrag granskning har tagit del av dokument som talar för att brott mot LOU har begåtts. Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt, medverkar som expert.
 • Louise Dane om möjligheten att ta hit flyktingar från branddrabbade Moria 2020-09-16 Enligt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson så är det i nuläget inte aktuellt för Sverige att ta emot personer från det branddrabbade flyktinglägret på Lesbos. Han menar att det skulle strida mot grundlagen, något som Louise Dane, doktor i offentlig rätt, säger inte är korrekt.
 • Pernilla Leviner om tvångsomhändertagande av barn till gängkriminella 2020-09-16 Moderaterna vill att polis och åklagare ska få tvångsomhänderta barn till gängkriminella med förhoppningen att det på sikt skulle minska risken för att unga fostras in i kriminalitet. Förslaget är dock något som Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, ställer sig mycket skeptisk till.
 • Louise Dane och Pål Wrange om att Sverige kan vara skyldigt att hjälpa männen på ambassaden 2020-09-16 I fredags tog sig två män till Sveriges ambassad i Belarus och uppgav att de är på flykt undan belarusisk polis. De ville söka asyl i Sverige, något som inte kan beviljas eftersom de inte befinner sig i Sverige. Louise Dane och Pål Wrange från Juridiska institutionen vid Stockholms universitet, förklarar hur Sverige dock kan vara skyldigt att hjälpa de båda männen.
 • Mark Klamberg om hur USA försöker hindra utredning av krigsbrott 2020-09-16 Den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har sedan i våras haft i uppdrag att utreda huruvida krigsbrott har begåtts av någon av de inblandade parterna i Afghanistan. Nu har USA använt sanktioner mot domstolens chefsåklagare vilket Mark Klamberg, professor i Folkrätt vid Stockholms universitet, säger är mycket uppseendeväckande.
 • Jonas Ebbesson: Så kan kampen för klimatet föras i svensk domstol 2020-09-04 Parallellt med klimatdemonstrationer på gatorna har mer än 1.500 klimatprocesser drivits i domstol, runt om i världen. Rättegångarna tydliggör hur klimatförändringen hänger samman med de mänskliga rättigheterna skriver Jonas Ebbeson, professor i miljörätt, i en debattartikel i DN Kultur.
 • Dennis Martinsson förklarar olaga integritetstrång 2020-08-25 Spridandet av en video på en skadad pojke har lett till en brottsutredning om olaga integritetsintrång. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har medverkat i Sveriges Radio och förklarat vad brottet innebär.
 • Dennis Martinsson om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Onsdagen den 6 augusti kom domen mot mamman till den 3 åriga flickan Esmeralda, "Lilla hjärtat". Hon dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt vållande till annans död. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har kommenterat domen i SVT Nyheter och Morgonstudio.
 • Pernilla Leviner om att regeringen vill ändra lagen efter fallet med Lilla Hjärtat 2020-08-07 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, gästar Aktuellt där fallet med den 3 åriga flickan Esmeralda "Lilla hjärtat" diskuteras.
 • Mårten Schultz om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har kommenterat domen mot Lilla hjärtats mamma i en krönika på Svenska Dagbladet. Där konstaterar han att påföljden för mamman inte är mild, om man ser till praxis.
 • Mårten Schultz om coronaviruset i Sverige 2020-03-12 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har skrivit en kommentar i Svenska Dagbladet där han beskriver regeringens beslut om att förbjuda offentliga sammankomster som en unik frihetskränkning.
 • Pernilla Leviner om fallet med flickan "Lilla hjärtat" 2020-03-10 Enligt Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, synliggör fallet med den döda flickan brister i lagstiftningen. - ”Man måste ge barns egen vilja betydelse”