Fotboll handlar om stora drömmar, stora stjärnor och stora pengar - men även om avtalsrätt. Programledaren Jens Lapidus följer en rättegång om avtal på Mallorca mellan två fotbollsagenter som tvistar om ett en fotbollsstjärnas övergång från Real Madrid till Porto där fotbollsagenten har blivit åtalad för grovt bedrägeri och förskingringsbrott.

I avsnittet tar Jens Lapidus även ett grepp om avtalsrätt och fotboll i Sverige. Vad är ett avtal egentligen och vad är det speciella för svensk avtalsrätt? Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, berättar om den svenska avtalsrätten.

– I Sverige finns det inga formkrav på avtal utan utgångspunkten är att avtal är giltiga om de är muntliga, skriftliga eller till och med bara består av en nick. Ibland kan det till och med vara så att ett avtal blir giltigt av att man gör ingenting. Sen har man ju ett praktiskt problem, och det är att bevisa att man har ett avtal.

Se avsnitt nr 5 av SVT's Lex Lapidus: Avtalsrätt och fotbollen.

Om Christina Ramberg

Christina Ramberg

Christina Ramberg är professor i civilrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Hennes forskningsområden berör civilrätt, särkskilt kommersiell avtalsrätt, köprätt och särskilda avtalstyper.

Christina Ramberg har skrivit flera läroböcker och har utvecklat ett webbaserat avtalsförhandlingsspel (CREW-games) för undervisningsändamål samt en app (PrepQuiz) som fungerar som hjälpmedel för inläsning av kurslitteratur.

Läs mer om Christina Ramberg.