Allt fler insjuknar i covid-19 i Sverige och Folkhälsomyndigheten inför därför skärpta råd och riktlinjer för hur allmänheten bör bete sig för att hjälpa till att begränsa smittspridningen i samhället. Men vad innebär egentligen ordet "bör" och kan man bli straffad om man medvetet struntar i att följa de allmänna råden?

Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, gästar SverigesRadios "Eftermiddag i P4 Örebro" för att reda ut de begrepp och regleringar som är aktuella i sammanhanget samt om regeringen har befogenheter till att stänga ned hela landet.

– Om jag vet att jag coronasymptom men trots det går till jobbet och åker med kollektivtrafik så skulle jag kunna hållas ansvarig för det, säger Dennis Martinsson.

Hör hela inslaget som sändes den 11 november i Eftermiddag i P4 Örebro. Samtalet med Dennis börjar ca 1h och 14min in i sändningen.

Om Dennis Martinsson

Dennis Martinsson. Foto: Staffan Westerlund / Stockholms universitet

Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen. Han disputerade vid Stockholms universitet 2016 på avhandlingen Om straffrättsvillfarelse och deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika straffrättsliga frågeställningar och teman.

Dennis Martinsson är kursföreståndare för grundkursen i straffrätt, specialkursen Straffrätt och samhälle och undervisar på Juridisk introduktionskurs (JIK), allmän rättslära samt på flera specialkurser. Dennis handleder och examinerar även examensarbeten i straffrätt.

Mer om Dennis Martinssons publikationer.