På måndagen stod det klart att Göteborgs tingsrätt friar de två svenska män som stått åtalade för brott mot lagen om gravfrid vid färjan Estonias vrak. SVT Nyheter sände direkt för att bevaka domen och med i studion fanns bland annat Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, som förklarade varför utgången blev som den blev:

– Vad domstolen slår fast här är att för att kunna döma de här personerna i en svensk domstol så hade det krävts att Tyskland hade samma lagstiftning i sitt land som vi har, och det har man inte. Så där brister det.

Se hela sändningen med SVT Nyheter Direkt från den 8 februari 2021.

Om Dennis Martinsson

Dennis Martinsson. Foto: Staffan Westerlund / Stockholms universitet

Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen. Han disputerade vid Stockholms universitet 2016 på avhandlingen Om straffrättsvillfarelse och deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika straffrättsliga frågeställningar och teman.

Dennis Martinsson är kursföreståndare för grundkursen i straffrätt, specialkursen Straffrätt och samhälle och undervisar på Juridisk introduktionskurs (JIK), allmän rättslära samt på flera specialkurser. Dennis handleder och examinerar även examensarbeten i straffrätt.

Mer om Dennis Martinssons publikationer.