Det var i januari förra året som paret hittades döda i sitt hem i Vallentuna norr om Stockholm. Polisen misstänkte tidigt att två män, 26 respektive 28 år gamla, var inblandade i rånmordet och de båda dömdes för livstids fängelse. Nu river Svea hovrätt upp en av domarna och friar den dömde 26-åringen för mord. Han döms istället för rån av normalgraden till fyra års fängelse, medan 28-åringen döms till livstids fängelse – för båda morden.

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, intervjuas av SVT Nyheter efter hovrättens dom har offentliggjorts. Han berättar bland annat varför det kan bli så stor skillnad mellan tingsrätten och hovrättens dom och att det är särskilt viktigt vid allvarliga brott (såsom mord) att hålla hårt på grundläggande rättsstatliga värderingar – Vilket i det här fallet består av att det enligt hovrättens mening inte var ställt utom allt rimligt tvivel att en av de åtalade inte var delaktig i något av morden.

Se inslaget som finns i SVT Nyheters artikel "Hovrätten ändrar livstidsdom för dubbelmordet i Vallentuna" från den 12 mars 2021.

Om Dennis Martinsson

Dennis Martinsson. Foto: Staffan Westerlund / Stockholms universitet

Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen. Han disputerade vid Stockholms universitet 2016 på avhandlingen Om straffrättsvillfarelse och deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika straffrättsliga frågeställningar och teman.

Dennis Martinsson är kursföreståndare för grundkursen i straffrätt, specialkursen Straffrätt och samhälle och undervisar på Juridisk introduktionskurs (JIK), allmän rättslära samt på flera specialkurser. Dennis handleder och examinerar även examensarbeten i straffrätt.

Mer om Dennis Martinssons publikationer.