Orsaken till att avtalet mellan Region Stockholm och den svenska luftfiltertillverkaren Camfil nu anklagas som mutbrott är att det i efterhand har framkommit att företaget kostnadsfritt utförde icke-auktoriserade tester av konkurrenternas munskydd, under samma tid som de själva upphandlade att sälja munskydd till regionen.

Under dessa tester kom företaget bland annat felaktigt fram till att munskydd från en konkurrent var underkända användning i hälso- och sjukvården. Detta kunde långt senare demiterades i ett oberoende test, men då hade tusentals anställda inom vården redan tvingats arbeta en månad utan grundläggande skyddsutrustning och Camfil hade påbörjat sin tillverkning av munskydd på uppdrag av Region Stockholm i ett avtal med värde på över en kvarts miljard.

Att en stor leverantör utför gratistjänster samtidigt som bolaget ligger i förhandlingar om ett stort avtal får Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, att reagera i en intervju med Expressen:

– De uppgifter som framkommit rörande detta, gör att det nog finns all anledning för en åklagare att titta närmare på fallet och inleda en förundersökning om både givande och tagande av muta.

Läs artikeln "Expert: Åklagare bör utreda mutbrott efter jätteaffären" som publicerades i Expressen den 22 december 2020.

Om Dennis Martinsson

Dennis Martinsson. Foto: Staffan Westerlund / Stockholms universitet

Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen. Han disputerade vid Stockholms universitet 2016 på avhandlingen Om straffrättsvillfarelse och deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika straffrättsliga frågeställningar och teman.

Dennis Martinsson är kursföreståndare för grundkursen i straffrätt, specialkursen Straffrätt och samhälle och undervisar på Juridisk introduktionskurs (JIK), allmän rättslära samt på flera specialkurser. Dennis handleder och examinerar även examensarbeten i straffrätt.

Mer om Dennis Martinssons publikationer.