Rättegången som inleddes den 22 september 2020 handlar bland annat om grovt narkotikabrott. En 27-årig man som enligt åklagarna har varit en ledargestalt i nätverket åtalas, förutom för grovt narkotikabrott, även för människohandel. Han misstänks ha värvat två 17-åriga pojkar till nätverket och ha utnyttjat dem för att sälja droger.

Enligt åtalet ska mannen ha ”anstiftat och styrt” pojkarnas försäljning och själv tillgodogjort sig intäkterna för försäljningen. Människohandel genom att rekrytera in ungdomar i gängmiljö har dock inte prövats tidigare och åtalet är därför unikt, något som Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, framhäver.

– Det är inte helt tydligt att den här typen av situation ska utgöra människohandel, säger Dennis Martinsson och fortsätter:

– När den här lagen kom till var den tänkt för vissa typfall som att tigga, stjäla eller för tvångsarbete under väldigt svåra förhållanden. 

Hör hela inslaget som sändes i P3 Nyheter den 22 september 2020 (Sändningen inleds 1:58h in i klippet).

 

Om Dennis Martinsson

Dennis Martinsson
Dennis Martinsson. Bild: Staffan Westerlund / Stockholms universitet

Dennis Martinsson är universitetslektor och doktor i straffrätt vid Juridiska institutionen. Han disputerade vid Stockholms universitet 2016 på avhandlingen Om straffrättsvillfarelse och deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika straffrättsliga frågeställningar och teman.

Dennis Martinsson är kursföreståndare för grundkursen i straffrätt, specialkursen Straffrätt och samhälle och undervisar på Juridisk introduktionskurs (JIK), allmän rättslära samt på flera specialkurser. Dennis handleder och examinerar även examensarbeten i straffrätt.

Mer om Dennis Martinssons publikationer.