HardWear Style-designern K Tyson Perez hävdar att Givenchys design på sin nya läderhatt är mycket lik en av hans från 2013. I ett långt inlägg på instagram har han uttalat sig om att det är ett återkommande problem att svarta konstnärer och designers faller offer för designstölder från stora Europeiska varumärken.

Eleonora Rosati, universitetslektor och docent i immaterialrätt, ger ett expertutlåtande på ämnet i tidningen The Guardian. Där förklarar hon att det är vanligt förekommande med så kallade designstölder men att det i slutändan alltid handlar om huruvida någon har en registrerad rättighet till verket om man ska kunna stämma någon för stölden framgångsrikt:

– Not each and every copying is a violation of legal rights: what is copied needs to be protected for there to be an infringement.

Läs hela artikeln "Givenchy accused of stealing leather hat design from New York designer" som publicerades i The Guardian den 18 december 2020.

Om Eleonora Rosati

Eleonora Rosati. Foto: Alex Pirnak

Eleonora Rosati är universitetslektor i immaterialrätt och föreståndare för Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt (IFIM) vid Juridicum, Stockholms universitet. Hon har vid upprepade tillfällen utsetts som en särskilt inflytelserik person inom sitt område och är författare till flera artiklar och böcker om immaterialrätt.

Eleonora är även verksam vid Fashion Law London och som rådgivare på Bird & Bird. Vid institutionen undervisar hon på flera kurser och är föreståndare för magisterprogrammet i europeisk immaterialrätt. Hon handleder och examinerar även examensarbeten.

Mer om Eleonora Rosatis publikationer.