Än en gång uppmärksammas problemet med att svarta konstnärer och designers faller offer för designstölder från stora varumärken. Denna gång är det Guess, ett multinationellt klädföretag med rötter i USA, som har blivit anklagade i sociala medier för att ha stulit designen av en mycket uppmärksammad läderväska från modeskaparen Telfar Clemens. Utspelen har nu resulterat i att Guess har valt att sluta sälja sin påstådda replika.

Eleonora Rosati, professor i immaterialrätt vid Stockholms universitet, kommenterar händelsen i tidningen The Guardian. Hon säger att det är bra att denna typ av designstölder uppmärksammas och att det förhoppningvis leder till en bättre förståelse för vikten av att respektera andras verk.

– Public backlash may also contribute to triggering a change in fashion houses’ approaches and strategies.

Läs hela artikeln "Guess accused of stealing handbag design from black-owned label" som publicerades i The Guardian den 29 mars 2021.

Artikeln citerades också i The Irish Times den 30 mars 2021.

Om Eleonora Rosati

Eleonora Rosati. Foto: Alex Pirnak

Eleonora Rosati är professor immaterialrätt och föreståndare för Institutet för immaterialrätt och marknadsrätt (IFIM) vid Juridicum, Stockholms universitet. Hon har vid upprepade tillfällen utsetts som en särskilt inflytelserik person inom sitt område och är författare till flera artiklar och böcker om immaterialrätt.

Eleonora är även verksam vid Fashion Law London och som rådgivare på Bird & Bird. Vid institutionen undervisar hon på flera kurser och är föreståndare för magisterprogrammet i europeisk immaterialrätt. Hon handleder och examinerar även examensarbeten.

Mer om Eleonora Rosatis publikationer.