Den värmländska tonåringen polisanmälde en man för sexuella övergrepp som ska ha börjat när hon var 15 år gammal. När förundersökningen mot den anklagade mannen lades ned, trots att han delvis medgivit i förhör att han har varit delaktig i händelser med sexuell anspelning tillsammans med flickan, så beslutade hon sig för att berätta om sina anklagelser på Facebook.

Mannen namngavs aldrig i sammanhanget men rättens bedömning var att han kunde identifieras. Flickan har därför dömts i tingsrätt för grovt förtal och väntas betala skadestånd till mannen som hon har anklagat för övergrepp. Fallet tas upp i ett inslag i Sveriges radio P4 Värmland med Mårten Schultz som medverkande rättsexpert. Han ställer sig kritisk till domen.

– Tanken är att man inte ska tillåta folkdomstolar, men den här domen går så pass långt in i yttrandefrihetsintresset att jag skulle vilja se den prövad i hovrätten, säger Mårten Schultz.

Hör hela inslaget som sändes i P4 Värmland den 5 november 2020 (Den förtalsdömda tonåringen: "Jag kan inte acceptera det här")

Om Mårten Schultz

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och anknuten till Stockholm Centre for Commercial Law. Hans forskning berör i första hand förmögenhetsrätt. Ett annat forskningsintresse rör mänskliga rättigheter, då särskilt rättighetskonflikter i digitala miljöer.

Mårten Schultz deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika civilrättsliga frågeställningar och teman.

Mer om Mårten Schultz