KD-ledaren Ebba Busch har hamnat i en tvist i samband med ett husköp och nyligen så gjorde hon ett inlägg på Facebook där hon kommenterade turerna. Men inlägget innehåller allvarliga anklagelser om att en person begår brott och kan därför klassas som förtal.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, vill  inte spekulera i utgången av det aktuella fallet, men säger i en intervju med Aftonbladet att det finns två delar att ta ställning till gällande förtalsregeln:

– Om man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd så föreligger förtal i teknisk mening. I det här fallet så har ju Ebba Busch skrivit att han är dömd för ett brott, vilket på så sätt är förtal i teknisk mening. Det är ingen värdering utan ett faktum. Däremot är nästa fråga om det är försvarligt och den bedömningen är i nuläget svår att förutse.

Läs artikeln "Rättsexperten om Ebba Busch inlägg: Kan vara brottsligt" som publicerades i Aftonbladet den 3 mars 2021.Om Mårten Schultz

Mårten Schultz. Foto: Anna-Karin Landin / Stockholms universitet

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och anknuten till Stockholm Centre for Commercial Law. Hans forskning berör i första hand förmögenhetsrätt. Ett annat forskningsintresse rör mänskliga rättigheter, då särskilt rättighetskonflikter i digitala miljöer.

Mårten Schultz deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika civilrättsliga frågeställningar och teman.

Mer om Mårten Schultz