Förbi är tiden då lärare fick straffa och aga sina elever, men visst har även dagens lärare rätt att säga ifrån på skarpen. Men är det möjligt att svara exakt på hur långt lärares befogenheter sträcker sig och får de till exempel agera fysiskt mot en elev? Denna fråga behandlas i Utbildningsradions podd Jobbiga föräldrar, avsnitt 13 om "Kaos i klassen". Gästar gör Maria Refors Legge, doktorand i offentlig rätt och utbildningsrätt vid Stockholms universitet, för att förklara vad tillsynsplikt innebär och vilka juridiska gråzoner som finns.

– Läraren har en skyldighet att upprätthålla ordning, säger Maria Refors Legge.

Lyssna till podden Jobbiga föräldrar på urplay.se. Inslaget med Maria börjar ca 13 minuter in i sändningen.

Om Maria Refors Legge

Maria Refors Legge

Maria Refors Legge är är doktorand i offentlig rätt med inriktning mot utbildningsrätt och barnrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Hon är knuten till Barnrättscentrum vid Stockholms universitet och Institutet för Utbildningsrätt vid Uppsala universitet. Hennes forskning är inriktad mot utbildningsrätt och skoljuridik.

Maria Refors Legge undervisar på grundkursen i förvaltningsrätt och på specialkursen i barnrätt. Utöver detta håller hon även föreläsningar och examinationsseminarier.

Läs mer om Maria Refors Legge.