Nio yazidiska kvinnor som togs till fånga och utnyttjades som sexslavar har nu fått återförenas med tolv av sina barn, som föddes som ett resultat av de våldtäkter som IS-soldater utförde under deras tid i fångenskap.

Sveriges Radio Ekot var med när kvinnorna och barnen återförenades och diskuterade därefter händelsen med Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet. Han svarar bland annat på frågan om vilken skyldighet som internationella samfundet har att hjälpa dessa kvinnor och barn:

– Man får skilja på skyldigheter och vad man har möjlighet att göra. Skyldigheter är lite svårt att tala om i det här sammanhanget men Sverige skulle till exempel kunna hjälpa till genom att bedöma vilka familjer eller personer som kan falla inom ramen som kvotflyktingar.

Hör hela inslaget "Yazidiska kvinnor återförenas med sina barn från IS" som sändes i Ekot den 12 mars 2021.

Om Mark Klamberg

Mark Klamberg

Mark Klamberg är professor i folkrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. Han deltar ofta i olika medier genom att bland annat analysera aktuella rättsfall samt förklara och diskutera olika folkrättsliga frågeställningar och teman.

Mark Klamberg är kursföreståndare för kurserna folkrätt samt specialkursen "International Criminal Law".

Han har även publicerat böcker och artiklar som rör internationell och komparativ straffprocessrätt samt undervisar inom området. 2018-2019 genomförde han en post dok vid University of Oxford.

Mer om Mark Klambergs publikationer.