Juridicum i media

 1. Du är här:
 2. Start
 3. Juridiska institutionen
 4. Om oss
 5. Nyheter
 6. Juridicum i media

Juridicum i media

 • Dennis Martinsson om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Onsdagen den 6 augusti kom domen mot mamman till den 3 åriga flickan Esmeralda, "Lilla hjärtat". Hon dömdes till fängelse i ett år och sex månader för grovt vållande till annans död. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har kommenterat domen i SVT Nyheter och Morgonstudio.
 • Pernilla Leviner om att regeringen vill ändra lagen efter fallet med Lilla Hjärtat 2020-08-07 Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, gästar Aktuellt där fallet med den 3 åriga flickan Esmeralda "Lilla hjärtat" diskuteras.
 • Mårten Schultz om domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-07 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har kommenterat domen mot Lilla hjärtats mamma i en krönika på Svenska Dagbladet. Där konstaterar han att påföljden för mamman inte är mild, om man ser till praxis.
 • Dennis Martinsson om att tillåta anonyma vittnen 2020-08-06 Ett återkommande problem i samband med brott som är relaterade till gängkriminalitet är att vittnen inte vågar träda fram i rädsla för att själva drabbas av repressalier. En debatt har därför väckts till liv om att Sverige borde införa ett system med anonyma vittnen, i vilken Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har yttrat sig.
 • Dennis Martinsson i debattartikel om nödvärn 2020-08-06 Den senaste tiden har många ifrågasatt den svenska nödvärnsrätten och menar att rätten till nödvärn måste utvidgas. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, menar dock att något sådant behov inte finns.
 • Dennis Martinsson i krönika om vad som är en allvarlig psykisk störning 2020-08-04 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, har nyligen låtit publicera en ny NA-krönika. I denna förklaras vad som straffrättsligt menas med att någon lider av en allvarlig psykisk störning och vad den rättsliga påföljden kan bli för någon som har bedömts ha detta.
 • Dennis Martinsson om den kommande domen mot Lilla hjärtats mamma 2020-08-04 Inför att tingsrätten återupptog huvudförhandlingen i åtalet mot Lilla hjärtats/Esmeraldas mamma kommenterade Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, fallet i SVT:s Morgonstudio den 30 juli.
 • Dennis Martinsson om domen mot den förra Kina-ambassadören 2020-08-04 Mot bakgrund av den friande tingsrättsdomen mot den förra Kina-ambassadören Anna Lindstedt som meddelades den 10 juli har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterat domen i flera medier.
 • Dennis Martinsson om att Lilla Hjärtats mamma släpps ur häktet 2020-07-10 Mot bakgrund av att mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i slutet av januari släpps ur häktet i väntan på dom har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, medverkat i Aktuellt.
 • Dennis Martinsson om lagföring av återvändande IS-kvinnor 2020-06-18 Mot bakgrund av nyheten att en s.k. IS-kvinna nu har återvänt till Sverige och utreds för krigsbrott har Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, medverkat i Studio Ett. Där berättar han om vilka tänkbara brott som skulle kunna bli aktuellt i det här fallet och vilka juridiska svårigheter som finns med att utreda brott av det här slaget som begås utomlands.
 • Jonas Ebbesson om den omdiskuterade utbyggnaden av Preem 2020-06-15 Striden om Preems omdiskuterade utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil tar ett nytt steg när Mark- och miljööverdomstolen nu ska säga sitt. Men regeringen vill fatta det slutliga beslutet, och kan tänkas sopa undan domstolens yttrande. Fler juridiska turer kan också följa tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet.
 • Dennis Martinsson yttrar sig inför besked i Palmeutredningen 2020-06-10 Åklagare Krister Petersson har lovat att ett besked om Palmeutredningen ska ges onsdag den 10 juni och förväntningarna är nu höga på att få höra lösningen på statsministermordet. Men hur mycket kommer åklagaren kunna berätta? Enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, är kraven på stark bevisning enorma om en avliden ska kunna pekas ut som misstänkt.
 • Ulf Bernitz om att EU-länder portar svenskar under pandemin 2020-05-25 Svenskar är inte välkomna att resa till Cypern när landet nu åter öppnar upp för turism vilket har fått kritik från bland annat svenska UD. Ulf Bernitz, professor i europarätt, menar dock att det är fullt rimligt för EU-länder att göra kortare undantag från den fria rörligheten under en rådande epedemi.
 • Dennis Martinsson om skärpta straff mot sexköp 2020-05-22 Mot bakgrund av de senaste dagarnas utspel från flera politiska partier om att straffet för sexköp bör skärpas så yttrar sig Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, i en intervju med TT.
 • Dennis Martinsson förklarar vad lagen säger om sexköp 2020-05-22 Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, förklarar i en intervju med Aftonbladet vad lagen säger om sexköp med anledning av att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare.
 • Dennis Martinsson om allsvensk fotboll och FHM:s rekommendationer 2020-05-18 Folkhälsomyndigheten har ännu inte velat ge grönt ljus för en allsvensk seriestart i fotboll. Men enligt Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, finns det inga rättsliga konsekvenser om seriespelet skulle startas mot FHM:s rekommendationer.
 • Dennis Martinsson om att sexköp kan vara våldtäkt 2020-05-18 Att sexköpare numera kan dömas för oaktsam våldtäkt har blivit uppmärksammat i samband med att en känd svensk TV-profil har blivit gripen under en razzia mot sexköpare i Stockholm. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar händelsen i SvD.
 • Marios Iacovides om COVID-19 och statsstödets transformativa potential 2020-05-15 Marios Iacovides, universitetslektor i Europarätt vid Stockholms universitet, yttrar sig om COVID-19 och statsstödets transformativa potential i en debattartikel.
 • Dennis Martinsson om tingsrättsdomen i Hjärstamordet 2020-05-08 Efter nästan två års tid inleddes rättegången mot den man som misstänktes för mordet på Lena Wesström i det sk. Hjärstamordet. Dennis Martinsson, universitetslektor och doktor i straffrätt, kommenterar tingsrättens friande dom.
 • Kavot Zillén om vårdpersonalens oro för anmälningar 2020-05-07 Risken för att göra fel ökar i takt med en allt tuffare arbetsmiljö och många sjuksköterskor och barnmorskor oroar sig för att bli anmälda eller åtalade. Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt, berättar om hur stora riskerna för anmälan är.
 • Kavot Zillén om fallet med de abortvägrande barnmorskorna 2020-05-07 Två barnmorskor som nekats arbete med anledning av att de vägrat att utföra aborter har klagat till Europarättsdomstolen, som i våras valde att inte pröva deras klagomål. Enligt Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt, så var beslutet väntat.
 • Kavot Zillén om arbetsgivarens ansvar under coronakrisen 2020-04-14 Under coronapandemin ställs arbetsgivarnas ansvar på sin spets och när krisen har lagt sig kan det bli aktuellt med arbetsrättsliga mål i domstol. Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentligt rätt, tror dock att hänsyn skulle tas till rådande omständigheter.
 • Mårten Schultz om coronaviruset i Sverige 2020-03-12 Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har skrivit en kommentar i Svenska Dagbladet där han beskriver regeringens beslut om att förbjuda offentliga sammankomster som en unik frihetskränkning.
 • Pernilla Leviner om fallet med flickan "Lilla hjärtat" 2020-03-10 Enligt Pernilla Leviner, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet och föreståndare för Barnrättscentrum, synliggör fallet med den döda flickan brister i lagstiftningen. - ”Man måste ge barns egen vilja betydelse”