Med sin internationella final, och för närvarande tre regionsfinaler, anses FDI Moot vara det främsta internationella rättegångsspelet inom investerare-statlig skiljemannarätt. Rättegångsspelet hjälper framtida jurister att få en praktisk förståelse för investerare-statligt skiljeförfar­ande och utgör ett forum för akademiker och praktiker från hela världen där de kan diskutera utvecklingen på området och upptäcka nya talanger.

Årets internationella final ägde rum i Stockholm på Campus Frescati 8–11 november. Över 280 studenter med sina teamledare och över 90 skiljemän- och kvinnor från hela världen deltog i evene­manget. Finalen, som sändes live, ägde rum i Aula Magna på söndag efter­middag 11 november. Av de två lagen som gick till final utsågs Lomonosov Moscow State University från Ryssland till vinnare. Deras motståndare i finalen, University of Montevideo från Uruguay, gav dem hårt motstånd och fick ett hedersomnämnande under prisceremonin.

Högst rankat lag blev WB National University of Juridical Sciences från Indi­en. Grace Tran från University of Ottawa i Kanada erhöll priset Thomas Wälde Award for Best Advocate.
I samband med tävlingen pågick flera andra spännande evenemang inom skiljemannarätt i Stockholm. Alumniföreningen för mastersprogrammet International Commercial Arbitration Law (ICAL) var värd för en konferens för att fira ICAL-programmets 15-årsjubileum. Stockholms Handelskammare var värd för seminariet Not in the Rules och ICDR Y & I / YAS följde upp med seminariet Cross-Examination in International Arbitration.

Juridiska institutionen gratulerar alla tävlande och tackar de sponsorer som möjliggjorde evenemanget
Finalen finns på Youtube.

Artikeln är publicerad i Nyhetsbrevet Juridicum nr 3 2018.

Text: Sandra Fagerlund

Bild: Staffan Westerlund