Vid Europadomstolen i Strasbourg mötte Club S:t Erik det serbiska laget Dimitrije Davidovic Kragujevac inför en panel bestående av den svenska, den serbiska och den ryska domaren i Europadomstolen. Uttagningen till finalen sker genom Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna och dess motsvarighet på Balkan.

Caset rörde en stats hantering av medborgare som anslutit sig till IS i Syrien utifrån ett konventionsrättsligt perspektiv. Efter en jämn kamp vann det serbiska laget, men Club S:t Erik är ändå nöjda med sin insats.

-    Vi har alla lärt oss mycket och det var väldigt roligt i Strasbourg, både att besöka Europadomstolen och att träffa de andra deltagarna, säger Hanna Husell från Club S:t Erik.

Trans-European Moot Court Finals before ECtHR anordnas av Civil Rights Defenders

Fem unga kvinnor i Europeiska domstolens rättegångssal.
Club S:t Erik i Europadomstolen: Viktoria Tomsson, Hanna Husell, Camilla Rosén, Sandra Ibrahim och Anna Asp.

Vid Stockholms universitet sker deltagandet i Den nordiska rättegångstävlingen för de mänskliga rättigheterna inom ramen för specialkursen Praktisk Europaprocess. Genom kursen ges studenter möjligheten att tävla mot lag från samtliga nordiska länder. I finalen, som äger rum i Köpenhamn i början av juni, får de tävlande lagen göra upp om segern inför en avancerad domarpanel bestående av de nordiska domarna vid Europadomstolen och domare från de nordiska ländernas högsta domstolar.

Sista ansökningsdatum för vårens kursomgång är den 12 december. Mer information om Praktisk Europaprocess och Den nordiska rättegångstävlingen om de mänskliga rättigheterna finns på kursens hemsida.