– Juristprogrammet är omgärdat med så många myter. Man behöver fakt­iskt inte ge upp hela sitt sociala liv bara för att man börjar läsa juridik, säger Amanda Redin.
Tanken på förening har grott i henn­e det senaste året. Själv blir hon också stressad ibland. Ofta handlar det om att hon har för många bollar i luften. Enligt Amanda Redin präglas Juristprogramm­et av att man förväntas ha många engage­mang vid sidan av studierna, exempelvis extrajobb eller ideellt arbete som ser bra ut på CV:t.

Amanda Redin

– Jag har alltid varit en person som älskar att ha mycket att göra. Men sedan jag började på Juristprogrammet har jag börjat ställa mig själv frågan om jag gör saker för att jag tycker att det är kul eller för att känna mig duktig. Det gör att jag har blivit bättre på att säga nej, säger Amanda Redin.

Tidigare har hon läst bland annat journalistik och hon tycker att kulturen på Juristprogrammet skiljer sig avsevärt från andra utbildningar.

– Det är mycket mer prat om prestationer bland juriststudenterna än andra studenter.
Föreningen vill skapa olika forum där den upplevda stressen kan disku­teras. Redan idag finns en Facebooksida: Initiativ för ett hållbart juristprogram. De planerar även att anordna seminarier och föreläsningar om stress, till ex­empel med forskare från Stressforsknings­institutet. Vidare vill de lyfta arbetsgivare som explicit uttrycker att de inte bara söker studenter med enbart AB i betyget.

Amanda Redin understryker att föreningen har fått jättebra respons från institutionen; studenternas stress är något som verkligen tas på allvar av lärarna.
– Utbildningen är jättebra, men om studiemiljön blir lite mer öppen och tilåtande kan vi bli ännu bättre, säger Amanda Redin.

Text & Bild: Staffan Westerlund

Artikeln är publicerad i Nyhetsbrevet Juridicum nr 3 2018.